WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Tom Schandy

Share this page

Tom Schandy er født i 1962 og bor i Vestfossen. Han er utdannet biolog ved Universitetet i Oslo og arbeider på heltid som frilansfotograf, forfatter og redaktør.

Han er en av Norges mest profilerte naturfotografer og har levert bilder og reportasjer til de fleste store avisene og magasinene i Norge, så som A-magasinet, Dagens Næringsliv, Dagbladet Magasinet, Villmarksliv og Vi Menn, i tillegg til flere magasiner i Sverige og England.

Tom og snøape

Schandy har gitt ut over 20 bøker, blant annet bestselgerne «Naturperler i Buskerud», «Drammensboka», «100 norske naturperler» og «Det ville Afrika». Sistnevnte er oversatt til både svensk, engelsk og spansk og ble i 2004 kåret til «Årets Pandabok» av WWF Sverige.

Hans bilder har vunnet flere internasjonale priser, blant annet «Gerald Durell Award» for truede dyr i BBC Wildlife Photographer of the Year i 2009, verdens største naturfotokonkurranse. I 2012 var han også i juryen i den samme konkurransen.

Han var også en av seks norske fotografer som var med i verdens største naturfotoprosjekt, Wild Wonders of Europe, hvor Europas fremste naturfotografer dokumenterte den europeiske naturarven. Schandy dokumenterte naturen i Kaukasus i Russland.

Tom Schandy og perleugleunger

I 2008 fikk han Buskerud fylkes kulturpris. Han er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) og var i en årrekke leder i foreningen Norske Naturfotografer (NN).

Hans tilknytning til WWF går helt tilbake til 1980-tallet. Han var fast ansatt fra 1989 til 2000, men har siden vært tilknyttet organisasjonen på frilansbasis, blant annet som redaktør av Verdens Natur og som fast leverandør av naturreportasjer. I tillegg er han viagra for the brain redaktør av Nordens største naturfotomagasin, Natur&Foto.

Toms hjemmeside: www.tomschandy.no. Følg hans arbeide på facebook.