for a living planet

site

Earth Hour 2010 – Takk!

Meta

√Örets Earth Hour ble en gigantisk suksess. Over hele verden viste folk sitt engasjement for klimaet og slukket lyset en symbolsk time. I Norge gikk str√łmforbruket ned denne timen med 250 millioner watt, hvilket tilsvarer 6 millioner lysp√¶rer.

I en unders√łkelse gjennomf√łrt av Norstat i Norge svarte 46 % prosent at de deltok i Earth Hour i √•r. Det er 1, 8 millioner nordmenn over 15 √•r! 85 % av alle nordmenn har kjennskap til Earth Hour, mens det samme gjelder for hele 96 % av de under 30 √•r.

Klimaengasjementet lever
– Alle pessimister som trodde folk har sluttet √• bry seg om klima m√• tenke om igjen. Noen har d√łpt Earth Hour ‚ÄĚfolkets klimatoppm√łte‚ÄĚ. Det ser ut til √• v√¶re en presis beskrivelse ‚Äď og dessuten en hedersbetegnelse vi tillater oss √• v√¶re stolte av, sa Rasmus Hansson, generalsekret√¶r i WWF-Norge.

At klimaengasjementet i h√łyeste grad er levende i befolkningen, kan Norstats unders√łkelse bekrefte. Hele 56 % av Norges befolkning over 15 √•r svarer at de er bekymret for klimaet. Dessuten er nesten 50 % av Norges befolkning enige i at ‚ÄĚEarth Hour har vist at folk over hele verden st√•r sammen mot klimaendringer‚ÄĚ og at ‚ÄĚEarth Hour har fremmet klimasaken‚ÄĚ.

I Norge var deltakerlisten betydelig lengre enn i fjor: I √•r deltok 162 kommuner, mot 107 i fjor. Det var ogs√• langt flere bedrifter, organisasjoner og skoler med i √•r. I Oslo slukket blant andre Slottet, R√•dhuset, Oslo Plaza, Holmekollen Hoppbakke og Operaen lyset. Det samme gjorde Nidarosdomen og Lerkendal i Trondheim, Bergenshus festning og Gamlehaugen, Tinghuset og R√•dhuskvartalet i Troms√ł, samt en lang rekke hoteller, bygg o g festninger landet rundt. Flere steder ble ogs√• gatelysene slukket, slik at innbyggerne kunne oppleve en stemningsfull time med levende lys og stjernehimmel.

Da verden slukket lyset

Internasjonalt deltok 128 land og 4616 byer. Kjente ikonbygg over hele verden slukket lyset for klimaet. Blant dem som gikk i svart var Operaen i Sydney, Kristus-statuen i Rio, Sfinksen og pyramidene i Giza, Big Ben i London, Eiffeltårnet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Table Mountain i Cape Town, Burj al Arab i Dubai, Empire State Building i New York og Golden Gate Bridge i San Francisco.

Den lille √łystaten Tuvalu i Stillehavet, midt mellom Hawaii og Australia, kuttet likegodt all str√łm under Earth Hour. De oppfordret samtidig sine i underkant av 10.000 innbyggere til √• la biler og motorsykler st√•, slik at √łya kunne v√¶re karbonn√łytral under Earth Hour. √ėyas h√łyeste punkt ligger 5 m.o.h. En stiging i havniv√• som f√łlge av global oppvarming ville v√¶re katastrofal.

This entry was posted in Earth Hour-teamet and tagged
Post a comment
or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.