for a living planet

site

Earth Hour er i gang – dette skjer i Norge og verden

Meta

Tidenes største klimakampanje Earth Hour ruller nå over verden. Chatham island øst for New Zealand var første sted som ble mørklagt. Kampanjens fødeby Sydney i Australia har unnagjort sin Earth Hour, det samme har megabyene i øst-Asia. Nå ruller kampanjen vestover, og om noen timer står Europa for tur.

160 kommuner, 300 bedrifter og en rekke ikonbygg i Norge slukker lyset. Dessuten blir det konserter, lysfest, mørklagt NM-bankett, økologisk middag i skjæret av blafrende stearinlys – og mørklagt spa. For å nevne noe. Les videre og se listen!125 land deltar i årets Earth Hour, som når Norge klokka 20.30 i kveld. Mer enn 160 kommuner og rundt 350 bedrifter er påmeldt til kampanjen her i landet – et langt høyere deltakerantall enn i fjor.

– Både i Norge og verden ser årets Earth Hour ut til å slå alle rekorder. Alle pessimister som trodde folk har sluttet å bry seg om klima må tenke om igjen. Noen har døpt Earth Hour ”folkets klimatoppmøte”. Det ser ut til å bli en presis beskrivelse – og dessuten en hedersbetegnelse vi tillater oss å være stolte av, sier Rasmus Hansson. Han er generalsekretær i den globale miljøorganisasjonen WWF, som arrangerer Earth Hour sammen med et mylder av samarbeidspartnere verden over.

Her er noe av det som skjer i Norge i kveld:

Longyearbyen blir verdens nordligste Earth Hour-by

Etter å ha unnlatt å delta i fjorårets Earth Hour under henvisning til isbjørnfare, har Longyearbyen meldt seg på til årets kampanje – og blir dermed verdens nordligste Earth Hour-by i 2010.

Ski-NM mørklegger banketten

Norges beste skiløpere spiser middag i mørke i kveld, når Tolga IL mørklegger banketten under ski-NM. Tolga er en av fire kommuner i Nord-Østerdalen hvor ordførerne har utfordret hverandre til å slukke flest lys.

The World slukker nesten

Verdens største cruiseskip, norskeide The World, befinner seg mellom Sri Lanka og Maldivene og demper belysningen så langt sikkerheten tillater, bekrefter kapteinen i en epost.

Stavanger, Molde, Gjøvik, Skien m.fl. slukker gatelys

I Stavanger gikk debatten høyt etter forrige Earth Hour: Mange var skuffet over at det sto på for mye lys i sentrum. I år slukkes belysningen rundt Breiavatnet i sentrum. Mange andre byer har planer om å slukke eller dempe gatebelysningen i år. Det gjelder blant andre Molde, Gjøvik, Skien og Kristiansand.

Lysfest på stranda

På Bjønnesstranda i Tjølling blir det lysfest for fred, et familiearrangement med levende lys i strandkanten.

Restauranter med økomat og stearinlys

Flere kafeer og restauranter rundt om i landet tilbyr stearinlysmiddag med miljøtilpasset meny og andre øko-påfunn, blant dem Radisson Blu Royal Hotel i Stavanger, Villa Paradiso i Oslo og Fossheim Gjestehus i Hemsedal.

Ansiktsmaling i Arendal

Nedtelling til Earth Hour på Sam Eydes plass i Arendal fra klokka 20. Stort familiearrangement med servering, sjonglering, ansiktsmaling og «familievennlig reggaemusikk».

Slukker lyset i påskefjellet

Hemsedal, Trysil og Vågå er blant ski- og hytteområdene som mørklegges under Earth Hour – i likhet med blant andre Furuhaugli Turisthytte på Dovre og Preikestolen fjellstue i Rogaland.

Konserter i Kristiansand og Bergem

Både i Kristiansand og Bergen blir det konsert. I Kristiansand blir det arrangement på torget med konsert med Erik Faber. I Bergen spiller FN-studentene i Musikkpaviljongen klokka 20.30.

Kjente norske bygg som slukker lyset

Stortinget, Oslo Børs, Operaen, Nidarosdomen, Holmenkollen, Lerkendal, Oslo Plaza, festninger som Akershus, Bergenhus og Oscarsborg, Isfjord radio på Svalbard, Postgirobygget m.fl.

Se alle påmeldte her

Mørklagt spa i Larvik

Kanskje kommer årets heftigste Earth Hour-arrangement til å skje i Larvik? Farris Bad slukker i hvert fall lyset og inviterer til mørklagt spa…

I verden

Globalt er 125 land påmeldt, mot 88 i fjor.

Klokka 1600 norsk tid var 4328 byer og kommuner i verden påmeldt, mot 4000 i fjor.

Tuvalu tar strømmen

Årets sterkeste Earth Hour-innsats kommer fra den lille øystaten Tuvalu, som trues av oversvømmelse ved stigende havnivå. Der tar regjeringen strømmen på hele øya.

Internasjonale ikonbygg og

Eksempler på internasjonale ikonbygg som har slukket eller skal slukke lyset: Operaen i Sydney, Kristus-statuen i Rio, CN Tower i Toronto, London Eye, Eiffeltårnet i Paris, Brandenburger Tor i Berlin, Table Mountain i Cape Town, Burj al Arab i Dubai, Empire State Building i New York og Golden Gate i San Francisco.

Under den mørke timen skal hundrevis av barn fra Zimbabwe ha stearinlys-picnic ved Victoria Falls, mens barn i Cape Town, Sør Afrika, vil feire Earth Hour ved å spille glow-in-the-dark fotball på stranden.

This entry was posted in Uncategorized
Post a comment
or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.