WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Villhundene og vortesvinet

Share this page
 

Den afrikanske villhunden, også kalt hyenehund, er et av Afrikas mest truede rovdyr. Bestanden teller bare rundt 6600 dyr.

Tekst og foto: Tom Schandy

Derfor er vi overlykkelige når vi finner et hi med 11 små valper og 13

voksne dyr. Vi er i et viltreservat midt i Kenya, og ekvatorlinjen går nesten rett gjennom hiet. Hiet ligger ved en vei gjennom reservatet, så vi kan sitte i firehjulstrekkeren og ha full oversikt over villhundenes liv.

UNGEFLOKK: Villhundmor med hele ungeflokken.UNGEFLOKK: Villhundmor med hele ungeflokken.

Sultne valper i hiet
Når resten av flokken er ute på jakt, er ungeflokken nede i hiet med mor og far, alfaparet. Men når jaktteamet vender tilbake, strømmer det ut valper av hiet. Ungene omkranser de hjemkomne jegerne og tigger mat. Villhundene har ikke med seg store kjøttstykker i kjeften, men gulper opp ferdigfordøyd mat til de små ungene.

MANGE UNGER: Det er 11 unger i villhundflokken.MANGE UNGER: Det er 11 unger i villhundflokken.

Villhunden jakter i flokk, akkurat som våre ulver. I motsetning til geparden som ikke orker å løpe mer enn noen hundre meter, kan villhundene holde det gående i flere kilometer, med en hastighet på opptil 60 km/t. Når byttet er utmattet, omkranses det av villhundene. Da er løpet kjørt. Brutalt og hjerteskjærende, men hjemme i hiet venter sultne valper som også skal leve. Villhunden regnes som en av de mest suksessfulle jegerne blant Afrikas predatorer. Mens løver bare har en jaktsuksess på 30 prosent, ender 80 prosent av villhundjaktene opp med nedlagt bytte.

1.LØYPE: Vortesvinet raser gjennom villhundenes hi, så valpene skvetter unnaLØYPE: Vortesvinet raser gjennom villhundenes hi, så valpene skvetter unna

Det dumme vortesvinet
Villhunder er farlige, og du spøker ikke med 24 villhunder! Er du riktig vel bevart, går du i stor bue utenom et villhundhi. Et vortesvin mangler tydeligvis noen hjerneceller: Mens hele flokken ligger ute på savannen og slapper av, kommer et vortesvin trippende inn på scenen – med halen rett i været som en vimpel. Det går rett bort til hiet og begynner å rote i hiåpningen. Villhundene ligger et stykke unna og ser ikke hva det dumme vortesvinet foretar seg. Kanskje har villhundene overtatt et gammelt vortesvin-hi, og nå kommer vortesvinet tilbake for å hevde sin rett. Hva vet vi?

Da våkner en villhund og kommer seg raskt på beina. Plutselig skjønner vortesvinet at den har gjort noe dumt og begynner å løpe. Flere villhunder våkner, og snart er den stakkars grisen omgitt av flere villhunder. Men du spøker heller ikke med et vortesvin. Istedenfor å komme seg unna så raskt den kan, stopper den opp, snur seg og løper mot villhundene. Villhundene spretter til alle kanter, mens støvskyen står rundt dem. Så snur vortesvinet seg og begynner å løpe, med villhunder på hver sin side. Vortesvinet løper ikke vekk, men i ring. Først villhunder etter vortesvin, så vortesvin etter villhunder.

HVEM JAGER HVEM: Vortesvinet jager villhunden.HVEM JAGER HVEM: Vortesvinet jager villhunden.

Vi er overrasket. Villhundene dreper ikke det dumme vortesvinet. Er det for stort, er det for farlig? Eller er hundene stappmette av antilopekjøtt? Vi vet ikke, men vortesvinet får til slutt fritt leide ut av villhundenes hiområde. Da vortesvinet står som en silhuett i det fjerne, med Mount Kenya tronende i bakgrunnen, faller igjen roen over villhundenes dagligstue…

Villhundfakta:

  • Det vitenskapelige navnet “Lycaon pictus” betyr malt, ulvelignende dyr.
  • Kroppslengden er omkring 75-110 cm fra snutespiss til halerot, Vekten ligger på 18-36 kg.
  • Villhunden har forsvunnet fra store deler av sitt tidligere utbredelsesområde. Dagens bestand teller anslagsvis 6600 voksne dyr fordelt på 39 ulike bestander. Av disse er bare 1400 kjønnsmodne individer.
  • Oppstykking av leveområdene, konflikt med mennesker, samt ulike sykdommer (rabies) er årsaken til at arten i dag regnes som ekstremt truet.
  • De største bestandene finner du i det sørlige Afrika, spesielt Botswana, Zimbabwe, Namibia, and Zambia, samt i Tanzania og nordlige Mozambique. I Kenya er den svært sjelden.
  • Villhunden er sosiale dyr. Tidligere kunne flokkene telle opp til 100 dyr, men i dag består gjennomsnittsflokken av 7-15 dyr.

Vortesvin vs villhund.Vortesvin vs villhund.

Related posts


Comments


Comments are closed.