WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

På ulvesporing i Østmarka

Share this page
 

Etter at ulvevalpene i Østmarka-flokken mistet begge foreldrene sine, har det vært en bekymring for om de kommer til å klare seg alene. Derfor la vi ut på tur i Østmarka en fin februardag for å se om vi kunne finne spor etter valpene.

Av: Zanete Andersone-Lilley, seniorrådgiver i WWF-Norge

IMG_3349Det er alltid spennende å se hva viltkameraene har plukket opp. © Zanete Andersone-Lilley

Det er ganske kjølig på morgenen og kulda biter i kinnene da vi legger ut på tur. Men sola er på vei opp og det ser ut til å bli en nydelig dag. På vei inn i skogen møter vi en annen som driver med sporing. Han forteller oss at han har sett spor etter to av valpene. Dette lover godt og vi fortsetter videre i håp om å finne flere spor. Enn så lenge ser vi kun spor etter

hare, rev og elg. Men det er jo fint i seg selv, siden det er et bevis på at det finnes et rikt dyreliv i Østmarka.

Påskestemning i skogen

Vi følger stier og skiløyper, før vi går inn i skogen og sjekker noen viltkameraer. Det er alltid spennende å se hva de har fanget opp. Etter noen timer slår vi oss ned ved et tjern for å spise nistemat og hvile beina litt. Solen står høyere på himmelen nå og den varmer godt i ansiktet. Vi kommer sikkert til å få litt farge i kinnene i dag. Det er stille og fredelig rundt oss, bare noen fuglelyder fra kjøttmeis og svartspett kan høres. Blendende sol på skinnende hvit, snødekt skog og mark skaper skikkelig påskestemning. Det er vanskelig å forestille seg at Oslo by, med sine travle gater og tusenvis av mennesker, ikke er langt unna.

Påskestemning i skogen. © Zanete Andersone-LilleyPåskestemning i skogen. © Zanete Andersone-Lilley

Da vi igjen beveger oss innover i skogen, får vi følge av en tretåspett som flyr fra tre til tre og leter etter mat. Den liker gammel skog med mye død ved. På grunn av intensiv skogbruk har bestanden derfor gått kraftig ned. Noen fugleentusiaster fra våre rekker frydet seg stort over å se den.

Veien går videre over islagte innsjøer og tjern. Det er egentlig ganske skummelt, for flere steder knaker isen faretruende under føttene våre og vi er ikke sikre på om den holder. Heldigvis går det bra denne gang, men man må ha respekt for isen og være forsiktig. Siden det er så mye lettere for både oss tobeinte og de firbeinte å bevege seg på isen enn inne i tett skog, betyr det at sjansen å finne ulvespor på isen er ganske stor. Men ikke i dag. Vi går kilometer etter kilometer i blendende sol og finner ingen spor. Men man kan jo ikke klage når været er så nydelig.

Ulvespor!
Vel inne i skogen igjen dukker plutselig opp noen sporene foran oss! Sporene krysser en sti, og vi ser av sporrekken og størrelsen at det ganske sikkert dreier seg om en enslig ulv. Her finner vi til og med urinmarkeringer. Så det er fortsatt ulv her i Østmarka!

Ulvespor i snøen! © Zanete Andersone-LilleyUlvespor i snøen! © Zanete Andersone-Lilley

Vi tar masse bilder og nyter øyeblikket. Men nå begynner det å bli sent på dagen og vi

har lang vei å gå tilbake til parkeringsplassen. Da vi endelig er tilbake igjen, har sola gått ned og himmelen er farget i forskjellige nyanser av rødt og oransje. Åttetimers tur kjennes godt i kroppen og lykkefølelsen sitter i lenge.

Det er ganske unikt å få oppleve så flott natur så nært hovedstaden. Det er jo skiløyper over alt og folk går tur til fots og sykler, men allikevel finnes det fortsatt steder der ville dyr kan være i fred. De bruker Østmarka mye mer om natten og i skumringen, når vi tobeinte ikke er der. Derfor kan man si at Østmarka kan imøtekomme både menneskenes og dyrenes behov. Mitt inderlige ønske er at det fortsetter å være slik. Vil du også oppleve Østmarkas magi? Da er det bare å komme deg ut mens sola skinner og snøen fortsatt ligger der.

Turen går over islagte vann. © Zanete Andersone-LilleyTuren går over islagte vann. © Zanete Andersone-Lilley

Om bloggeren: Zanete Andersone-Lilley er biolog og seniorrådgiver i WWF-Norge. Født og oppvokst i Latvia og har doktorgrad i biologi. Hun jobbet i mange år med rovdyr i Baltikum, særlig ulv og gaupe. Hun har jobbet i WWF siden 2008 med prosjekter på Vest Balkan, Kaukasus og Sentral Asia. I tillegg jobber hun med rovdyr i WWF-Norge.

WWFs seniorrådgiver Zanete Andersone-Lilley var på ulvesporing i Østmarka.WWFs seniorrådgiver Zanete Andersone-Lilley var på ulvesporing i Østmarka.

Related posts


Comments


Comments are closed.