WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Når bjørnen våkner

Share this page
 

Jeg ville oppleve brunbjørn på vårsnø. Så jeg dro til Finland, helt på grensa til Russland, i slutten av april i fjor. Snøen var nesten borte, før bjørnen våknet. Og så kom snøen igjen…

Tekst og foto: Tom Schandy

Jeg sitter i skjul buy levitra au paypal og ser utover ei myr i «ingenmannsland», grenseland mellom Finland og Russland. Her

frister den finske naturfotografen Lassi Rautiainen sultne bjørner med litt lokkemat. Men er det for tidlig, eller har bjørnene kommet ut av hiet? Det er det store spørsmålet.

Året før var jeg der. Ypperlige forhold, med snø i lufta. Det var bare én ting som manglet – bjørnen. Ravn og ørn var de eneste som holdt meg med selskap gjennom fem lange netter. Snøen pisket ned over de kullsvarte ravnene. «Tenk å få bjørn i slikt snøvær», tenkte jeg og sukket. Men bjørnen var ikke kommet ut av hi, forståelig nok.
Bjorn-i-snofoyke

Klar for revansj
Ett år etter er jeg tilbake igjen, for å få revansj. Det er en åpenbaring å se en bjørn under vårlige forhold. Tenk – bamsen har ligget i hi siden i fjor høst. Den har tæret på fettlageret som ble bygd opp av sukkerholdige bær. Noen bjørner har til og med fått unger i sitt lune hi, som kanskje ligger under ei solid maurtue. Takket være blåbær og krekling spist i høst, har de klart å amme de små ungene sine. Et under i seg selv.

En eller annen dag i april er det på tide å se den store verden utenfor «døra». Bjørnen har tæret godt på reservene gjennom vinteren, så sulten gnager i bjørnekroppen. Kanskje har bjørnen sovet buy levitra au paypal på russisk side, men den vet at det er mat å få på finsk side. Derfor kommer de til akkurat denne myra.

Det er tidlig vår denne gang, i motsetning til året før. Nesten all snøen er borte; en strek i regningen for en naturfotograf som vil ha bjørn på vårsnø. Bare en liten flekk er tilbake, 10-20 meter buy levitra au paypal lang. Ellers er alt borte, her som det har pleid å ligge snø til langt ute i mai. Selv ikke den finske villmarken går visst klar av klimaendringene…
Bjørn-på-vårsnø-i-gyldent-lys

Entré i kveldssol
Kveldssola flommer inn over skogen. Ti på halv åtte om kvelden skjer det: En nydelig hannbjørn gjør sin entré i den andre enden av myra. Den går den lange veien langs skogkanten. Vil den treffe snøflekken eller vil den velge en annen vei? Den går gjennom furuskogen som danner ei øy i det store myrdraget, og – akkurat som bestilt – viagra mallorca labber over den lille snøflekken. Kameraet klikker under hele kryssingen. Et par sekunder etter er den over i det snøfrie myrdraget, men vi fikk den!

Snøflekken smelter dag for dag.

Vi ser flere bjørner, men ingen vil krysse den hvite flaten, slik bamsefar gjorde den første kvelden. Så kommer siste natta. Det er nå eller aldri. På kvelden kommer et forrykende snøvær over myra. «Kom, kom, bjørn», maner jeg. Men ingen bjørn viser seg. Synd, nå som alt er perfekt for bjørn i snødrev. Så gir snøværet seg.

Vi sitter oppe hele natta og venter på at noe skal skje. Den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves. Klokka er nærmere halv fem på morgenen. En mørk sky over åsen til høyre for oss ser ut å romme det vi ønsker oss: mer snø. Skyen kommer nærmere, og snart laver snøen ned.

Underet skjer!
Da skjer underet – i den andre enden av myra: En bamse. Den kommer ut på den åpne flaten. Mellom noen pjuskete myrfuruer, reiser den seg på to og speider i vår retning. Kameraet smeller i vei. Så rusler den over myra, følger skogkanten og kommer ut på den åpne myra foran kamuflasjen vår. Snøen pisker ned, men bjørnen fortsetter i jevn gange med hodet ned mot myra, for ikke å få snøen rett i øynene.
Bjorn-og-krake

Et magisk øyeblikk oppstår i det en kråke flyr over bjørnen. Bjørnen som fortsetter ut i et fuktig parti og vi ser hvordan den subber bamselabbene i myrgjørma.

Mission completed: Jeg har fått brunbjørn i snøvær, i ingenmannsland. Det er til å juble over! Tenk at en bjørn kan skape så mye glede! Tenk om flere var som meg…
Bjorn-pa-myr

WWF jobber for at vi skal ha en levedyktig bestand av bjørn i Norge. Bli rovdyrfadder for å støtte dette arbeidet!

Related posts


Comments


Comments are closed.