WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Fotojakt på jerv i de finske skoger

Share this page
 

Jeg har sett jerv i den norske fjellheimen – men aldri på ”fotoavstand”. Jeg tok derfor turen til de finsk/russiske skoger for å treffe jerven. Her kan dere se hvordan

det gikk.

Tekst og foto: Roger Brendhagen

Jerven er sky og holder seg som regel langt unna oss mennesker. Med god grunn. Fram til den ble fredet, i 1973 i Sør-Norge og Nord-Norge i 1982, har det vært drevet intens jakt på mårdyret. Selv om jerven er oppført som sterkt truet på den norske rødlisten, jaktes det fortsatt på den. Stortinget har vedtatt at det skal være 39 ynglende jerver i Norge, derfor drives det fortsatt med kvotejakt og hi-uttak.

© Roger Brendhagen

Man må derfor reise til våre naboland i øst for å høyne sjansen for å se levende jerv. Jeg tok turen til Lieksa, nordøst i Finland der den tidligere skogsarbeideren Eero Kortelainen tilbyr næropplevelser med jerven. Gjennom sitt selskap Erä-Eero, har han bygd opp forståelse, fotoskjul og en åteplass i et området med stor tetthet av rovdyr. Jerven beveger seg vanligvis over store områder – men hos Eero kan man stifte nærmere bekjentskap med 8-10 individer. To binner med henholdsvis to og tre valper, samt 2-3 hanner som kommer innom på sporadiske besøk. I tillegg er det både bjørn, ulv og gaupe i området.

© Roger Brendhagen

 Med nervene i høyspenn
Å ligge i et fotoskjul er en spennende – men krevende øvelse. Man setter seg inn ved 16-tiden på ettermiddagen og forlater skjulet ved 8-tiden neste morgen. Jerven er som regel aktiv i solnedgang, natt og soloppgang. Men den kan også komme traltene midt på dagen. Jeg blir dermed sittende med øynene på stilker og ørene på vidt gap. Fra hvilken retning kommer de? Når kommer de? Kommer de i det hele tatt?!

© Roger Brendhagen

 Jerv på minnet
Plutselig ser jeg bevegelser i det høye gresset. Frem tusler det tre mørke, pelskledde skapninger. Det er jervetispa med sine to valper. De er skye og ser seg forsiktig omkring før de smyger seg den siste biten frem mot åtet. I de første minuttene tar jeg ingen bilder – bare observerer. Både for å forsterke inntrykket av det som skjer – men også for å ikke forstyrre/skremme jerven på jakt etter mat. Når jervene finner situasjonen ufarlig stilles kameraet inn og sensoren fylles med jerv – og minnekortene blir jervbefengte.

 Tispa tar deler av åtet og løper mot steinura der hiet er og gjemmer maten. Valpene spiser litt før de leker med både maten og hverandre. De er innom ca 20 minutter før de forsvinner mot hiet igjen. Etter ti minutter starter det igjen. Nå er det en stor hannjerv vi ser. Han er ikke så sky. Han begir seg opp i trærne – og markerer området rundt åtet for å vise hvem som rår.

© Roger Brendhagen

 Djerv jerv
Etter midnatt, da både fotolyset er borte og fotografen er trøtt, skjer det saker ute i urskogen utenfor. En hissig krangel mellom to hannjerver. Det er tydeligvis flere som ønsker å markere området som sitt.

Fem dager senere er jeg både utmattet og lykkelig. Jervene kom på regelmessige besøk – noe som satt sine spor på nattesøvnen. Men den er jeg villig til å ofre for å oppleve dette vakre dyret på nært hold!

© Roger Brendhagen

Fakta:
Jerv, Gulo gulo er det største medlemmet i mårfamilien, etter havoter og kjempeoter. Den kan bli inntil en meter lang fra snute til halerot og veier vanligvis 10-12 kilo. Hannene blir tyngst, opp mot 30 kilo. Halen er 17-26 centimeter lang.

Jerven er tettbygd og bjørnelignende. Den har et lite hode, små øyne, små ører og brede poter som bærer godt på snøen. Fargen på pelsen er mørk brun, nesten svart, men en lysere stripe på sidene. De lyse brillelignende markeringer i pannen noe som indikerer at de er yngre individer. Jerven avsetter tre og tre spor som ligger skrått på linje. Dette fordi den oftest galopperer og setter den ene bakfoten i sporet til en av framføttene. Jerven kan også bykse, og da avsettes sporene parvis. Jerven er oppført som sterkt truet på den norske rødlisten.

Related posts


Comments


 • arve saastad

  wonderful pictures of wolverines. thanks for sharing.
  arve

 • Danny Cothren

  🙂 Bra skrevet Roger !…. Og ikke minst Kjempe bra bilder ! ;-))

 • http://www.salmotruttaproduction.com/ Øystein Enger

  Flotte bilder fra et fantastisk sted 🙂

 • http://Facebook Hilde Aaseth

  Hei.
  Dette her var jammen meg utrolig herlige jervebilder! En nydelse å se dette sky dyret som du var så heldig å få bilder av. Plassen må være fantastisk og siden det går ann å få slike bilder 🙂 Tusen takk for at du viser slike bilder som dette her!!

  Mvh.
  Hilde Aaseth