WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Endelig blinkskudd av gaupe!

Share this page
 

Få dyr er så sky som gaupa. Gjennom et helt fotoliv har Tom Schandy ønsket seg et blinkskudd av det norske rovdyret. Her kan du lese hvordan ønsket ble oppfylt.

Tekst og foto: Tom Schandy

– Kom med én gang! lyder meldingen som tikker inn på telefonen min en vårdag.

Det er fotokollega Terje Sylte som lokker med gaupe i Møre og Romsdal. Jeg lar meg ikke be to ganger. Etter et langt liv som fotograf har jeg fortsatt til gode å møte en gaupe.

Få dyr er så sky som gaupa. Gaupa vil bare spise mat den har drept selv, derfor er det ikke mange som har bilder av vill gaupe. © Tom Schandy Få dyr er så sky som gaupa. Gaupa vil bare spise mat den har drept selv, derfor er det ikke mange som har bilder av vill gaupe. © Tom Schandy

Spiser kun eget bytte
Det viser seg at denne gaupa har spist av rådyr flere netter på rad. Hvor lenge den blir, vet ingen. Derfor kaster jeg meg på flyet neste morgen. Straks etter landing får jeg ny melding: Nå har gaupa spist av rådyret midt på blanke dagen. Det betyr at det må være gode sjanser for å få se dette sjeldne dyret!

Sylte er oppglødd der han sitter i kamuflasjeteltet sitt. Også andre fotokompiser er på plass i telt for å forevige det jeg vil kalle Norges svar på tigeren. Mens bjørner, jerver og ulver lar seg lokke med utlagt mat, er gaupa sær. Den vil bare spise mat den har drept selv. Derfor er det nesten ingen som har bilder av vill gaupe.

Denne gangen har den drept et rådyr på innmark, rett ved en vei i en av fjordarmene i Møre og Romsdal. Og gaupa er kjent for å vende tilbake til åstedet for å spise til det er tomt. Sylte er derfor sikker på at den vil komme når det lir mot kveld. Jeg har mine tvil, tenker at det blir en bomtur. Innmark, vei, flere fotografer, lukter, lyder… Det er mye som taler imot at gaupa vil nærme seg oss.

En voksen gaupe veier mellom 15 og 25 kg og kan leve til den er godt over 10 år. © Tom Schandy En voksen gaupe veier mellom 15 og 25 kg og kan leve til den er godt over 10 år. © Tom Schandy


Tvil til skamme
Så, klokka åtte om kvelden, hører vi noen viske «gaupe» fra sideteltet. Katten sitter oppe i lia og har tydeligvis tenkt seg ned til rådyret, men den tar seg god tid. Tre kvarter går, så kommer gaupa ruslende ned på jordet og beveger seg målrettet mot det døde dyret.

Jeg jubler for meg selv. Dette er første gang i mitt liv jeg ser gaupe! Den kikker mot teltene hvor vi står og knipser og veiver med objektivene. Avstanden fra oss til den er bare tjue meter. For en vakker skapning! Den viser ingen tegn til å reagere på at vi er der, men tar for seg av rådyret. Gaupa fråtser i viltsteiken som om den skulle være helt alene med byttet sitt langt inne i ødemarka.

 Avstanden fra oss til gaupa er bare tjue meter. For en vakker skapning! Den viser ingen tegn til å reagere på at vi er der, men tar for seg av rådyret. © Tom Schandy
Avstanden fra oss til gaupa er bare tjue meter. For en vakker skapning! © Tom Schandy


Full kontroll
Antakelig er det en hunn. Den ser god og rund ut, kanskje er det en drektig hunn? Mens hanner gjerne går videre etter et par dager, kan en gaupehunn holde seg på samme kadaver så lenge det er mat. 40 minutter koser den seg, før den rusler tilbake til skogen og blir borte.

Mørket kommer. Vi tar en pause utenfor kamuflasjeteltet. Med en kraftig lykt lyser vi opp i åsen hvor gaupa forsvant. To øyne reflekterer lyset. Gaupa ligger og slapper av bare hundre meter unna. Den har full kontroll på hva vi driver med.

Vill gaupe spiser sitt bytte med tilskuere. © Tom Schandy Vill gaupe spiser sitt bytte med tilskuere. © Tom Schandy

Vi går for en ny økt i kamuflasjeteltet. Så klokka elleve: Katt i bevegelse. Gaupa kommer! Nå går den resolutt bort til byttet sitt, og den drar og sliter i kjøttet med kattetennene. Sylte setter på lykten, så vi får lys til arbeidet. Jeg er spent. Vil den stikke? Men nei, den lar seg ikke merke med flomlyset. Den fortsetter bare å spise, det er tydelig at rådyret er for fristende.

Etter en halv time er den forsynt. Men før den stikker, må byttet gjemmes. Den sparker gress over kadaveret, så det nesten blir borte. Så beveger den seg rolig mot skogen og blir oppslukt av mørket.

Vi fortsetter å våke resten av natta i håp om at den kanskje kommer tilbake. Vi tilbringer også store deler av neste dag og natt i kamuflasje, men ingen katt viser seg. Det er over for denne gang. Vi har fått gaupa, og gaupa har fått rådyr.

Når den er ferdig med å spise, sparker gaupa gress over byttet. © Tom Schandy  Når den er ferdig med å spise, sparker gaupa gress over byttet. © Tom Schandy

GAUPEFAKTA

  • En voksen gaupe veier mellom 15 og 25 kg og kan leve til den er godt over 10 år. En gaupe som ble funnet død i Finnmark i fjor ble 17 år.
  • Gaupas skarpeste sans er hørselen, men den har også et svært godt syn.
  • Gaupa er smygjeger. Den forsøker å smyge seg inn på byttedyret for å avlive det. Store byttedyr drepes gjerne med strupebitt, mens mindre dyr bites over nakken.
  • Gaupa spiser rådyr, hare, skogsfugl, rein, rødrev, sau og smågnagere. Vinterstid er om lag 2/3 av alle jaktforsøk på rådyr vellykkede. Den lever fortrinnsvis av byttedyr den selv har drept og spiser nesten alltid kjøttet ferskt.
  • Etter en gradvis økning av gaupebestanden i Norge siden 2004, har bestanden gått ned de siste årene. Beregninger før kvotejakt i 2014 viser at bestanden teller ca. 313 dyr, som tilsvarer 53,5 familiegrupper. Gaupebestanden ligger dermed under bestandsmålet som Stortinget har satt med 65 årlige ynglinger.

Related posts


Comments


Comments are closed.