WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Truet eller livskraftig – det er ikke enkelt å være torsk

Share this page
 

I Norge er vi heldige, vi kan spise torsk fra Barentshavet. Torsken i Barentshavet som hvert år kommer til Lofoten for å gyte, er den eneste bestanden av atlantisk torsk i verden som er forvaltet bærekraftig.

DSC_0996xxThai/norsk fusjon, en smakseksplosjon i alt som er godt og bærekraftig.

Det er ikke enkelt å være torsk. Heldigvis er torsken i Barentshavet forvaltet bærekraftig, så vi trygt kan nyte den hvite delikatessen.

Globalt står det dårlig til med den atlantiske torsken. På Verdens naturvernunions (IUCN) liste over truede plante- og dyrearter er den listet som truet. Grunnen til at torsken regnes som truet globalt er at flere av de store torskefiskeriene, blant annet de historiske utenfor New Foundland, kollapset på 80- og 90-tallet. Siden har de ikke kommet tilbake. Når vi nyter god tilgang på deilig torsk, kan vi takke en bærekraftig forvaltning for at torsken Norge er livskraftig.

Vel – helt så enkelt er det ikke heller. Det står slett ikke så bra til med torsken fra Nordsjøen og Skagerrak, så den har fått rødt lys i årets sjømatguide fra WWF.

DSC_0977xxDet er ikke enkelt å være torsk. Globalt er den en truet art, men i Norge er vi heldige fordi torskebestanden i Barentshavet er bærekraftig forvaltet.

Torsk er blant våre aller fineste råvarer. Det hvite fiskekjøttet er en delikatesse. I denne fiskesuppa har jeg brukt torskefilet. I tillegg er suppa kokt på kraft fra et stort torskehode. Hjemmelaget fiskekraft er godt, og får du tak i et stort torskehode eller annet avkapp, har du det du trenger.

Til torskekraften trenger du:

Et torskehode, fjern gjeller og øyne

1 gulrot, i biter

1 løk, hakket

2 fedd hvitløk, hakket

Pepperkorn

Litt salt

Ca 2 l vann

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en kasserolle. Kok opp og skum av. La kraften trekke i ca. 30 min, og sil av. Jeg pleier å lage mer enn jeg trenger til en suppe, og så fryser jeg ned og har til en annen gang.

Denne suppa er en thai-fusjon-variant, som jeg synes smaker godt. Den er sterk, og skal serveres glovarm. Den passer like bra sommer som vinter. Suppa er en smakseksplosjon og ser nesten like god ut som den smaker.

Til suppa trenger du:

1 liter fiskekraft

2 små gulrøtter, strimlet

1-2 sitrongress, banket og strimlet

3 fedd hvitløk, hakket

3 chili, hakket, med frø for ekstra sterk suppe

2-3 cm fersk ingefær, finhakket

Vårløk, strimlet

4-5 aromasopp i skiver

Tamarin-pasta eller saus

Kokoskrem (den feteste kokosmelken du finner)

3-4 lime

600 gram torskefilet

4-6 kamskjell

0,5-1 kg blåskjell dampet i olivenolje, hvitløk, chili, ingefær og hvitvin

Rikelig med frisk koriander

NB! Du kan også bytte ut blåskjell med reker fra Barentshavet eller Grønland.

DSC_0001xxVærsågod! Da er det bare å nyte torsken!

Slik gjør du:

Kok opp fiskekraften og skum av. Ha i gulrot, sitrongress, vårløk, chili, ingefær og hvitløk og la suppa småkoke til grønnsakene er al dente. Press over saften av lime, spar en lime til serveringen. Smak til med salt og Tamarinpasta. Tilsett kokoskremen og la småkoke et par minutter til. Damp blåskjellene, skjær torskefileten i store terninger og del kamskjellene i 2. Legg torsk og kamskjell i suppa, og la den trekke 4-6 min. Ha oppi de dampede blåskjellene, skvis over mer lime, og klipp over frisk koriander. Server suppa glovarm med mer lime og frisk koriander. Garantert rågodt!

Foto:  © Håkon Holo Dagestad / WWF-NorgeFoto: © Håkon Holo Dagestad / WWF-Norge

Om bloggeren: Heidi Sørensen har vært ansatt som teamleder for landmiljø i WWF siden januar 2014. Hun er cand.mag. i historie og statsvitenskap fra Universitetet i Oslo fra 1992. Heidi har sin bakgrunn fra miljøvernorganisasjoner, og var leder i Natur og Ungdom 1993–1994, leder i Norges Naturvernforbund 1995–1998 og styremedlem i Friends of the Earth. Hun har hatt flere sentrale verv og vært medlem av flere offentlige utvalg. Innvalgt på Stortinget 2001–2005, og satt som medlem i Stortingets samferdselskomité. 1. vararepresentant og møtte fast for statsråd Kristin Halvorsen i Stortingets energi- og miljøkomité 2005–2007. Statssekretær i Miljøverndepartementet 2007–2012. Medlem av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité fra 2012.

Related posts


Comments


Comments are closed.