WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Blå og billig delikatesse

Share this page
 

Blåskjell er noe av det beste jeg vet. I tillegg er det blått, billig og kan nytes med den aller beste samvittighet.

DSC_0894xDet enkle er det beste, men alt det blå krever et sterkt rødt innslag: Chili sammen med ingefær og hvitløk, utgjør for meg en hellig treenighet i matlaging.

Når vi lekte bondegård i fjæra som barn var blåskjell kuer, og sto på bås. Hjerteskjellene var sauer som fløy rundt på enga, mens knivskjellene var hesten som dro plogen. Spise skjell? Nei, det gjorde vi ikke.

Det var først da jeg ble eldre at jeg lærte at «saueskjellene» het hjerteskjell og ble servert som «spagetti vongole», og at kuene mine i fjæra egentlig var en lett tilgjengelig blå delikatesse. Siden den gang har jeg spist et lass av blåskjell, med god samvittighet.

DSC_0906xNår man lager mat av bare gode ingredienser, kan det ikke bli annet enn godt. Les mer om blåskjellene på WWFs sjømatguide.

Blåskjell finnes i store mengder langs hele norskekysten. I tillegg til oss mennesker, synes også krabber og sjøstjerner at blåskjell er rågodt. Blåskjell kan plukkes for hånd, men det drives også oppdrett av blåskjell. Det skjer ved at ville skjell fester seg til en kunstig bøyestrekk som legges ut i fjorden. Skjellene er dermed de samme som de ville skjellene på berget ved siden av. De fôres ikke, men filtrerer plankton fra vannmassene. Helt enkelt og helt genialt.

NB: Skal du plukke blåskjell selv, er det viktig å sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel eller ringe Mattilsynets blåskjelltelefon (tlf. 820 33 333). Skjellene lever av planktonalger og enkelte algetyper kan inneholde giftstoffer, som så akkumuleres i skjellene. Alle blåskjellene som selges i butikk, er kontrollert av Mattilsynet.

Du trenger ikke være noen stor kokk for å servere gode blåskjell. Her er det enkle det beste. Min favorittvariant er med chili, ingefær, hvitløk, hvitvin og koriander. Også serverer jeg blåskjellene med spagetti, først og fremst for enkelt å få opp mest mulig av den uimotståelig deilige kraften. Oppskriften er nok til fire småsultne eller to veldig sultne personer.

DSC_0864xServer blåskjell i romslige boller. Her er bordet pyntet med sommerblomster. Jeg dekker alltid bordet før jeg begynner å lage mat.

Oppskrift

2 kg blåskjell

3 chili, finhakket med frø hvis du vil ha en sterk variant

2 ss finhakket fersk ingefær

3 fedd hvitløk, finhakket

½ flaske hvitvin

Olivenolje til steking

200-300 gram spagetti

Smør

Koriander

Legg blåskjellene i kaldt vann. De som ikke lukker seg er dårlige og må kastes. Jeg pleier å la blåskjellene ligge i kaldt vann mens jeg gjør klar resten: Ha finhakket chili, hvitløk og ingefær i en stor kasserolle med olivenolje i bunnen. Fres, men unngå at noe får brunfarge. Hensikten er å trekke smak fra de ferske krydderiene over i oljen. Ha blåskjellene oppi kasserollen, de vil raskt begynne å åpne seg og slippe ut den deilige kraften. Tilsett så en ½ flaske hvitvin, og la alt koke noen minutter til alle skjellene har åpnet seg. (Noen skjell vil ikke åpne seg. Disse er dårlige og må ikke spises.)

DSC_0882xDa vi teamledere i WWF hadde sommeravslutning, spiste vi selvsagt blåskjell! Her skåler Karoline og Ingrid med sine respektive samboere. Til blåskjellene serverte vi en Gewurtztraminer, som godt tåler å bli drukket til chili. Denne hvitvinen fra Alsace er perfekt til sjømat med litt chilismell.

Kok spagettien al dente i vann med salt og olje, sil av vannet og tilsett en ss smør i spagettien og vend godt. Løft blåskjellene over i en serveringsbolle og vend spagettien i blåskjellkraften som er igjen i kasserollen. Klipp fersk koriander over både blåskjell og spagetti, og server straks. Nyt maten fra havet med god samvittighet.

Blå, billig og med helt god samvittighet.Blå, billig og med helt god samvittighet. Les mer om hvor bra det er med blåskjell på WWF sin sjømatguide.

NB! Blir det kraft igjen må den ikke kastes. Den kan fryses i en liten boks, og kan utgjøre kjernen og smaken i ei deilig blåskjell/fiskesuppe.

Foto:  © Håkon Holo Dagestad / WWF-NorgeFoto: © Håkon Holo Dagestad / WWF-Norge

Om bloggeren: Heidi Sørensen har vært ansatt som teamleder for landmiljø i WWF siden januar 2014. Hun er cand.mag. i historie og statsvitenskap fra Universitetet i Oslo fra 1992. Heidi har sin bakgrunn fra miljøvernorganisasjoner, og var leder i Natur og Ungdom 1993–1994, leder i Norges Naturvernforbund 1995–1998 og styremedlem i Friends of the Earth. Hun har hatt flere sentrale verv og vært medlem av flere offentlige utvalg. Innvalgt på Stortinget 2001–2005, og satt som medlem i Stortingets samferdselskomité. 1. vararepresentant og møtte fast for statsråd Kristin Halvorsen i Stortingets energi- og miljøkomité 2005–2007. Statssekretær i Miljøverndepartementet 2007–2012. Medlem av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité fra 2012.

Related posts


Comments


Comments are closed.