WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Lille parafinlampe

Share this page
 

WWFs seniorrådgiver Marte Ness blogger fra Uganda: Jeg ser vennligsinnet ut, men egentlig jobber jeg for å utslette deg. Du er kjip, brannfarlig og slipper ut masse svart karbon.


Jeg har akkurat kjøpt meg en tadooba på markedet i Kampala. Folk flest i Uganda har ikke strøm, så de tenner en slik parafinlampe hjemme hver kveld for å få lys. Min tadooba er laget av en hermetikkboks det har vært tomater i. Den er ingen stor sak, men det er bare utenpå.

Hver eneste dag gjør tadooba’en noe kjipt. Den spiser opp 20 prosent av et vanlig husholdningsbudsjett i parafinutgifter. Den ødelegger helsa til barn og voksne som puster inn skadelig sot og os som brer seg fra flammen. Den velter lett og kan brenne ned hele huset. Og så slipper den ut masse svart karbon. Klimaeffekten av alle verdens parafinlamper tilsvarer hele Norges totale utslipp ganger fem. Jeg skal vise den frem hjemme for å gjøre det lettere for folk å forstå problemet.

- Lille parafinlampe: Jeg ser vennligsinnet ut, men egentlig jobber jeg for å utslette deg. Du er kjip, brannfarlig og slipper ut masse svart karbon. © WWF-Norge / Marte Ness – Lille parafinlampe: Jeg ser vennligsinnet ut, men egentlig jobber jeg for å utslette deg. Du er kjip, brannfarlig og slipper ut masse svart karbon, sier WWFs Marte Ness. © WWF-Norge / Marte Ness

Solenergi er et godt alternativ og nå skjer det noe, aller mest i distriktet Kasese helt vest i landet. Her heter fjellene Mountains of the Moon, nasjonalparken har elefanter, løver og giraffer, og distriktet er det eneste i Uganda hvor det pågår en kampanje for at alle skal ha tilgang til ren og fornybar energi. Vi skal til bredden av Lake Edward, der fiskelandsbyen Kayanja akkurat har åpnet en solenergipark som gir strøm til 86 hus, småbutikker og en kino. Her skal det planlegges åpningsfest, men det jeg er mest nysgjerrig på, er å se en PPP i aksjon.

PPP= Public Private Partnership
Wikipedia sier antagelig noe slikt: PPP er et samarbeid mellom myndigheter og næringsliv der de går sammen om å bygge vannkraftverk, operahus eller idrettshaller. Her i fiskelandsbyen har myndigheter og næringsliv bygget solcellepark, med WWF som tilretteleggger. Nå er det duket for PPP-møte under et tre. Vips er alle plaststolene fremme.
Joseph Katswera er myndighetenes mann og står i midten av sirkelen. Han har talepunktene sine nedtegnet med kulepenn i hånda, og begynner møtet med å lede oss gjennom en bønn. Til høyre for meg, med bøyd hode, sitter sjefen for det danske firmaet SystemTeknik. De kom med solenergiutstyret fra Danmark og installerte det. Så har vi 10-15 medlemmer av landsbybanken. Det er de som er strømkundene, 86 totalt sett.
Både myndighetene, det danske firmaet og landsbybanken har investert i anlegget, og nå jobber alle for at det skal fungere etter hensikten. Litt murring blir det i rekkene når det kommer frem at strandrestauranten Hippo Resort ikke har overholdt sine betalingsforpliktelser.

PPP-møte bak solcelleparken i Kayanja.   © WWF-Norge / Marte NessPPP-møte bak solcelleparken i Kayanja. © WWF-Norge / Marte Ness

Til venstre sitter min kollega Vian Musika. Vian er WWF-er og bymannen som flyttet familien sin ut på bygda i Kasese for å være med på kampanjen som skal gi ren energi til alle. «Doing what needs to be done», står det enkelt og greit i profilen hans på Skype. Nå står han i midten av sirkelen og sier «All eyes are on you!» Lykkes denne gjengen med solenergiparken, kan flere få det til andre steder i Uganda. Vian vil at kampanjen vår skal spre seg til hele landet. Partnerne blir enige om dato for åpningsfesten, og deretter kan Joseph offisielt heve møtet for fedrelandet og Gud.

Vi må tilbake til hovedstaden Kampala før det blir mørkt. Jeg ser med lengsel forbi husrekkene og ut på sletta bakenfor der jeg vet det finnes elefanter, løver og sebraer. Men vi har ikke tid.
Dette var det nærmeste jeg kom en sebra denne gangen:

Giraff utenfor butikk i Kampala. Sebra utenfor butikk i Kampala. © WWF-Norge / Marte Ness

For 2 år siden sto jeg på en skole i Kasese og lanserte kampanjen sammen med et fåtall andre partnere. Da fantes det bare parafinlamper i området, og ingen jobbet for å endre på det. Siden har distriktet tatt ledelsen og fått med seg to andre distrikter på kampanjen. Resultatet er blant annet at folk i Kayanja har strøm for første gang, og en bygdekino som går på solenergi. I Kasese by får innbyggerne snart gatelys med strøm fra solcellepaneler. Borgermesteren snakker om ren energi som svaret på fattigdom og klimakrise. På 3.000 hustak oppover åssidene til Mountains of the Moon kan du se solcellepaneler, og inne lyser LED-lamper om kvelden over lekser og middagslaging. Den sjette solcellepanelbutikken i distriktet har akkurat åpnet. Du kan spasere inn og kjøpe et solcellepanel på avbetaling.

Hvis du synes disse resultatene er like viktige som vi gjør, håper jeg du hjelper oss med å skape mer engasjement for ren energi for alle. Følg oss på Facebook, og les gjerne mer om WWF-Norges arbeid i Uganda på nettsidene våre!

Om bloggeren: Marte Ness er sivilingeniør og seniorrådgiver i WWF-Norge. Etter flere år som miljørådgiver for oljeselskaper og vannkraftbransjen, er Marte nå dedikert til å jobbe for en renere energiutvikling i utviklingsland. Marte er klar for en ny dag i WWF etter sitt faste morgenrituale bestående av en kopp svart kaffe og komplekse yogaøvelser.

Related posts


Comments


Comments are closed.