WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Pusterom – Bak kulissene

Share this page
 

Norges mest spesielle hotellrom ble ikke til av seg selv! Her kan du følge hele prosessen fra idé til innflyttingsklart rom.

Tekst og foto: Mari Aasbakken og Julie Kojan (praktikanter hos WWF)

Scandic Vulkan prioriterer miljø, og kan med rette kalle seg selv for Norges første sertifiserte Miljøklasse A-hotell. Dette innebærer at hotellet er selvforsynt med energi ved hjelp av smarte og fremtidsrettede løsninger. Eksempler på slike løsninger er jordvarme, solceller, lys som slukkes når det ikke er noen til stede og energien fra heisen som gjenvinnes når den bremser.

En idé blir født
Ideen om å lage et bærekraftig hotellrom var et ønske fra Scandic Vulkan, for å gi gjestene en unik opplevelse som kan føre til mer miljørettet tankegang. Vi i WWF ble spurt om å være representanter for hotellrommet, og i samarbeid med Hødnebø Prosjekt lage et naturpreget WWF-rom. Idémyldringen rundt hvordan hotellrommet skulle se ut, ble som idemyldringer flest: noe overdrevent og urealistisk. Med mange utrolige morsomme og kreative forslag, kunne man se for seg et hotellrom “fra en annen verden”. Sand på gulvet og jungel på badet, var blant annet to ideer man så for seg som kule, men kanskje lite gjennomførbare?

Ideene ble vedtatt og prosessen ble startet bare et par uker etter! Galskap? Kanskje, men hotelldirektør Monica Egeberg var kjempepositiv. Så, nå var det bare å vente på at det “eksotiske” materiellet – en henger med sand og et oppkuttet furutre – skulle komme. Man kan ikke stikke under en stol at hotellet er både innovative og modige som bega seg ut på dette prosjektet.

kollasj1

Blod, svette og tårer
For å få til et såpass stort prosjekt, er man avhengig av den norske dugnadsånden og her ble alle samarbeidsparter med. Hødnebø Prosjekt var de som sto for det meste av arbeidet inne på rommet, både når det kom til design og gjennomføringen. Og det var de som – i samarbeid med Scandic – igangsatte den praktiske prosessen, med hjelp fra WWF. Utenfor hotellet ble det levert et enormt, oppkuttet furutre. Dette skulle fraktes opp i annen etasje. En hel henger full av sand måtte gjennom samme prosess.

Treet ble fraktet i en liten lastebil med en praktisk kran som gjorde løftearbeidet lekende lett. Et fint furutre, som både var stort og hadde veldig jevn tykkelse. Selve treet ble ikke felt for dette prosjektet, men det sto litt for nærme høyspentledninger og måtte dermed felles. Slik fikk vi treet til vår disposisjon.

Før vi begynte med stokkene, skulle sand fraktes fra en henger og opp til hotellrommet. Søppelsekker måtte fylles og ble lempet over i en tralle, før de ble tatt med opp i heisen og “dumpet” på rommet. Og slik gikk det helt til det ikke var mer igjen i hengeren. Det ble rene treningsøkta, for sandsekkene var ikke lette!

Våt og tung sand skulle bæres opp på hotellrommet i søppelsekker.

kollasj2Vi klarer alt når vi samarbeider!

Når alle sandsekkene hadde kommet frem til hotellrommet, ble innholdet helt utover gulvet gulvet. Til slutt ble det en stor og fin “sandkasse”.

kollasj3

IMG_1218Her kan man ikke være redd for å få sand under neglene.

På den siste turen opp tok vi med noen skiferplater som skulle brukes til å trå på, for dem som vil unngå sand mellom tærne. Christian, WWFs rådgiver for sosiale medier, syntes platene var lette og hadde ikke noe problem med å ta en under armen. Ina syntes det var lurt å investere i nye handsker etter all bæringa.

kollasj4

Etter at både sand og skiferplater hadde blitt fraktet opp og plassert på hotellrommet, sto det fortsatt igjen en vrien oppgave: frakting av tømmerstokkene.

For at furustokken skulle holde seg på jekketralla ble Jan Erik fra Hødnebø Prosjekt nødt til å “surfe” på stokken. Dette for å få nok tyngde på enden slik at ikke stokken kom borti gulvet. Hele seansen ble et show i seg selv, og tiltrakk seg mye oppmerksomhet fra forbipasserende.

Det måtte også en del planter til for å dekorere både bad og oppholdsrom. Dette for å skape en nærhet til naturen, gi bedre luft til rommet og for å passe inn i miljøtemaet. Og miljøvennlige som vi er, reiste vi selvfølgelig kollektiv da vi skulle på planteshopping. Vi tok med oss kurven og fylte opp, og i det vi skulle betale kom vi på at vi skulle jo hjem også. Heldigvis veide ikke plantene mye, så vi tok tilbakeveien som en utfordring. Til tross for mange rare blikk på t-banen gikk det overraskende bra. Det ble i hvert fall grønt og fint på hotellrommet, som skapte en utrolig koselig og lun atmosfære.

6876c6c05c4511e29c1122000a9f1283_7

Et annet aspekt ved prosjektet var at man ønsket å gi hotellgjesten noen enkle miljøtips, som de kunne ta med seg videre i hverdagen. Tipsene kunne være alt fra å skru av lys i rom man ikke oppholder seg i, til å kildesortere søppel. Dette løste vi ved å lage “trusselbrev»: vi klippet ut bokstaver fra aviser, som vi satte sammen til et budskap og limte på veggen, side om side med kampanjebilder fra WWF. Det gikk unna et titalls med gamle aviser og saksa fikk virkelig kjørt seg. Vi klippet ut de største overskriftene og reklameannonsene, og la etterhvert alt utover gulvet for at det skulle bli mest mulig oversiktlig. Det viste seg at det ikke var mange av de hele ordene vi kunne bruke, og da var det bare å sette i gang med enda mer klipping. Resultatet ble ganske sjarmerende. Vi hadde i utgangspunktet få hjelpemidler tilgjengelig, men etter å ha spurt litt rundt fikk vi tak i ei jekketralle, ei øks og selvfølgelig rå menneskekraft. Furutreet i seg selv var ganske voksent og i tillegg fuktig, så det var ufattelig tungt!

kollasj6

Over skrivebordet skulle bilder fra diverse WWF-kampanjer opp. Hødnebø valgte å løse dette ved å lage en stor bildevegg bestående av mange bilder i små rammer. Her var det også klipp og lim som skulle til. Og de løste klippinga på en litt morsom måte ved at de delte hele bilder inn i mindre deler som de rammet inn. Man får en skikkelig antikk følelse av alle de gamle rammene.

kollasj7Det er fantastisk hva man kan få til med ei saks, litt lim og gamle trerammer.

Vi hadde også en del drivved som skulle opp på den ene skilleveggen mellom soverommet og stua. Etter at veggen var snekret på plass med TV-en innrammet, så gikk vi løs på den siste store oppgaven: å tapetsere en Earth Hour-vegg med Barcode på kveldstid. Det var litt problemer med å få opp det første tapetet. Vi måtte derfor gjøre det igjen, og det krevde at vi måtte pusse ned hele veggen. Lene, kampanjeansvarlig i WWF, ble helt hvit i ansiktet av alt pussestøvet. Andre gangen tapetet skulle opp, fikk vi profesjonell hjelp for at det skulle bli helt ordentlig. I samme slengen tok de seg også av folien som skulle festes på dusjdøra og hotellrom-døra.  Resultatet ble upåklagelig.

kollasj8

Da gjensto det bare å rydde opp alt materialet og søppelet, og gjøre siste finish på rommet. Hødnebø tok seg av plassering av designmøblene, feste bilder til veggen og småpirk for at rommet skulle ta seg godt ut for den første gjesten.

Alt i alt, et morsomt prosjekt hvor resultatet ble virkelig imponerende med tanke på hvor kort tid og lite penger man hadde til disposisjon.

Related posts


Comments


Comments are closed.