WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Thaki – villhesten fra Mongolia

Share this page
 

Det føles unektelig litt rart å ligge i et kamuflasjetelt og ta bilder av hester. Jeg var i Mongolia i mai i år og fikk møte noen av villhestene i Hustai nasjonalpark.

Tekst & foto: Roger Brendhagen

Photo-Roger-Brendhagen-8

Villhesten som kalles thaki i Mongolia har flere navn – for oss i vesten kalles den Przewalskihesten. Det var den russiske oppdagelsesreisende N. M. Przewalski som ga den navn tidlig i 1880-årene.

Przewalskihesten døde faktisk ut i vill tilstand og måtte gjenskapes basert på eksemplarer som overlevde i ulike dyrehager rundt om i verden. I 1945 var det kun 31 slike villhester igjen i fangenskap, men tidlig på 1990-tallet var antallet steget til over 150.

Photo-Roger-Brendhagen-1

Villhestens paradis
En liten gruppe av disse hestene ble re-introdusert i Mongolia. Der lever hestene nå fritt og formerer seg. Arbeidet med å redde og re-introdusere villhesten i sitt naturlige habitat ble ledet av Jonathan Baillie ved Instituttet for zoologi, en avdeling av Zoological Society of London.

Hustai nasjonalpark er på over 500 kvadratkilometer og har et varierende dyre- og planteliv. Den ligger 10 mil sørvest for Ulan Bator i Mongolia. Med 44 dyrearter og over 450 plantearter er det et paradis for dyre- og plantevenner. Det er her villhesten har funnet sitt paradis.

Photo-Roger-Brendhagen-3

Fire steg til frihet
Fra tidlig på 1900-tallet ble hester ført til zoologiske hager i Europa. Det er etterkommere av disse individene som ble brukt i avl for gjenutsetting i Mongolia. Det kreves en tilvenning for at hestene skal klare seg på de mongolske steppene, både for at de skal kunne tilpasse seg de klimatiske forholdene og den næringsfattige føden.

Derfor ble trinn to å føre dyrene inn i store innhegninger, der føden av næringsfattig gress gradvis ble introdusert. Trinn tre var å transportere dyrene til Mongolia, der de ble holdt i enda større inngjerdede områder. Til slutt: frihet på de mongolske sletter.

De første femten hestene ble sluppet løs i Hustai nasjonalpark i juni 1992. I årene som fulgte har det blitt flere, og nå teller bestanden ca. 250 individer.

Photo-Roger-Brendhagen-2

Fakta:

  • Villhest (Equus ferus) kalles også takhi, tarpan og przewalskihest. Villhesten er en art i hestefamilien, Equidae som tilhører ordenen upartåede hovdyr (Perissodactyla).
  • Fra 2011 ble arten nedgradert fra kritisk truet til sterkt truet på IUCNs rødliste.
  • Ekte villhester kan minne om fjordinger i utseende, men villhesten er fysisk mindre og har en mer tønneformet kroppsbygning. Den har dessuten en tydeligere søm langs ryggraden og er mørke med et sebralignende mønster nedover bena.

Photo-Roger-Brendhagen-6

Related posts


Comments


Comments are closed.