WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

«Mannen fra havet» – Fredrik Myhre rapporterer fra havfiske, del 2

Share this page
 

Vår rådgiver for fiskeri Fredrik Myhre, har fått være med på havfisketokt med tråleren «Kongsfjord» som eies av Havfisk ASA. Fredrik får sjøsprøyten i skjegget og blogger videre i sitt andre innlegg her.

Dag 3

WWF Norge - Linda i byssa på KongsfjordLinda Farstad svinger seg i byssa og disker opp med de lekreste retter.

Ny dag, nye muligheter. Jeg blir vekket til Linda sin vennlige stemme om at frokosten er klar. Jeg kjenner allerede lukten av nystekt bacon der jeg fremdeles ligger i køya. Rundt frokostbordet sies det ikke stort der vi sitter litt småtrøtte, men særs fornøyde med dagens første måltid. Med kaffekoppen i hånd gjøres vaktbyttet unna på et øyeblikk, og det andre laget får lov å ta seg en fortjent matbit før det bærer rett til køys. Sola er allerede oppe, eller det vil si den tittet forsiktig frem der over fjelltoppene langt borte i horisonten. Ellers på himmelen er det grått og ute har det begynt å sludde. Jeg griper enda en gang om den varme kaffekoppen.

Trålen går fremdeles flittig over havbunnen av Nysleppen på jakt etter mer sei. Antallet sjøfugl rundt båten har i alle fall ikke minket med natten, der de sitter ventende på skummende bølgetopper i påvente av litt gratis mat.

WWF Norge - Skipper SkjongSkipper Stian Skjong med full kontroll fra sin kommandosentral.

Med erfarne grep om spakene haler skipper Skjong elegant og sikkert trålen opp på dekk. Den er ikke full denne gangen heller – men gode fangster av sei, torsk og hyse kan allikevel skimtes i posen. Noen uer og middagskveiter havner også ned i samlegropa. Mannskapet på dekk arbeider effektivt under kyndig ledelse av trålbas Gabrielsen, og snart er trålposen tømt før den går tilbake ut i havet for et nytt hal. Under dekk starter umiddelbart fabrikken opp sin viktige jobb med å bløgge og sløye. «Her skal vi sørge for å få fisk av beste kvalitet», sier fabrikksjef Uggedal. Etter en times hardt arbeid er fangsten unnagjort og nye tonn ført til kvota.

WWF Norge - FiskesorteringFabrikksjef Odd Johan Uggedal sorterer fisken som kommer inn.

Natten nærmer seg og utenfor skutesiden har vinden økt i styrke. Bølgetoppene får stadig mer frådende topper, der de skummer hvitt i mørket. Det er flott å være ute på havet i godt vær, men enda mer fascinerende å oppleve litt vilt hav. Båten gynger godt mellom bølgetoppene. Fascinerende er det også å se hvor dyktige og erfarne fiskerne på «Kongsfjord» er. Oppgavene på broa, nede på tråldekket og i fabrikken blir utført svært stødig og med den største selvfølgelighet.

Les siste del her!

Related posts


Comments