WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

«Mannen fra havet» – Fredrik Myhre rapporterer fra havfiske, del 1

Share this page
 

Vår rådgiver for fiskeri Fredrik Myhre, har fått være med på havfisketokt med tråleren «Kongsfjord» som eies av Havfisk ASA. Fredrik blir mettet med inntrykk og her blogger han om det.

Dag 1

WWF-Norge Utsikt VadsøUtsikt fra flyplassen i Vadsø. Det ble ingen flytur videre til Båtsfjord på grunn av for mye vind

Flytur fra Oslo til Tromsø er første etappe. Det er meldt om mye vind, og spådommene slår til. Det rister godt på turen ja.  Etter 20 minutters opphold i Tromsø bærer ferden videre til Vadsø. På grunn av minimal bakketid frykter jeg for at innsjekket bagasje kanskje ikke skal nå samme fly som meg videre, noe som vil bety et helt opphold i Barentshavet uten klesskift. Min frykt er ubegrunnet og vel fremme i Vadsø registrerer jeg at sekken min ligger og venter på meg. Som flyvertinna på Widerøe elegant og ganske så riktig påpekte: «Vi e flink til sånn her i nord».

I Vadsø er det planlagt ventetid på 4 timer før neste og siste flytur skal ta meg til endestasjonen Båtsfjord der «Kongsfjord» ligger til kai ved sentralfrysa og venter. Den flyturen blir visst aldri noe av grunnet alt for sterk vind i Båtsfjord og isteden blir jeg påspandert en taxitur på 2,5 time over fjellet. I taxien sitter jeg foran Raymond, den nye stuerten og Roy, den nye maskinsjefen som også skal være med ut på fisketur.

WWF-Norge Kongsfjord«Kongsfjord» er en ferskfisktråler i flåten til Havfisk ASA

Vel om bord i «Kongsfjord» blir vi tatt godt imot av både mannskap og kaptein Stian Skjong. Spente karer får sin sult stilnet av nystekte hamburgere, pommes frites og salat. Ingenting å si på gjestfriheten der ombord nei. Sikkerhetsrutiner blir gjennomgått til punkt og prikke før vi til slutt legger fra kai – en gang i løpet av natten. På det tidspunktet har undertegnede allerede krøpet godt inn under dyna og sover så dypt man bare gjør når man får frisk sjøluft til aftens.

Dag 2
Første dag på havet. Jeg blir vekket av en lav, jevn during, samtidig som jeg kjenner båten gynge i takt med bølgene.  Klokka er kvart over syv og frokosten venter. På menyen står nystekt omelett, bacon, eggerøre og alskens pålegg. Hjemmelaget knekkebrød med smør og en god kopp kaffe blir det visst også.

Fiskebåten er allerede godt utpå havet og har skutt dagens første trål. På dagens ønskeliste står en av havets mest undervurderte arter – seien.  Havgudene er i godlune og havet viser seg fra en av sine beste sider. Sjøen er nærmest havblikk. Solskinn ispedd noen dunkle skyer rammer inn himmelen. Noen måker følger ivrig med på vaieren som trekkes etter båten. Spekkhogger i horisonten vitner om mye aktivitet under havoverflaten. Trålen går flittig over havbunnen ved grunna av Nysleppen nord om Nordkapp. Lyden av gnissende vaier er ikke til å ta feil av. På ekkoloddet kan det skimtes fisk nær bunnen, så troa på å tilføre fangst til båtens seikvoten er stor.

WWF-Norge Trålbas GabrielsenTrålbas Geir Gabrielsen leder gutta på dekk. Roy Midthun observerer.

Mens trålen er i havet forbereder mannskapet anført av trålbas Geir Gabrielsen kontrollmålinger av neste trål. Trålmaskene blir nøye kontrollert slik at ingenting er overlatt til tilfeldighetene. «Fiskerireglementet er alfa omega og skal følges til punkt og prikke. Vi er heller på den sikre siden med for god klaring enn å risikere ulovligheter», forsikrer skipper Skjong.

Trålen kommer vel opp på dekk igjen etter 6 ½ time i sjøen og «Kongsfjord» får stadig nye fjærkledde følgere. Gråmåker, fiskemåker og havhest er noen av artene som venter tålmodig på fiskeslo i kjølvannet. Fangsten i trålen er blandet. 25 % sei, resten stort sett torsk og hyse. Noen få uer ble det også, noe man gjerne skulle unngått. Skipperen gjør det klart at ingen mer enn fiskerne selv ønsker å begrense bifangsten i størst mulig grad: «Det er jo småfisk og fangst av arter utenfor kvotene som også skaper utfordringer med loven. I tillegg er mye av dette er svært viktig for økosystemet i havet».

WWF-Norge - TråldekkEn flott dag på havet for fisking.

Trål nummer to kommer opp på dekk i ly av nattens mørke. Fangsten er igjen blandet. Sei, torsk og hyse er igjen dominerende. En og annen skikkelig rugg finner også veien inn i fabrikken under dekk (se bilde av stor torsk). Fabrikksjefen Odd Johan Uggedal sorterer fisk etter art og størrelse – med stor erfaring. Svetta siler etter mange tunge løfte. «Jeg har tatt på meg for mye klær», smiler fabrikksjefen.

Del 2 finner du her!

 

Related posts


Comments


Comments are closed.