WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Som en hoppende glad knølhval!

Share this page
 

Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å tilbringe lørdagen min på enn ute i naturen. Når jeg i tillegg får være på sjøen i møte med besøkende hvaler, er lykken komplett!

Det er få ting som får blodet til å bruse som frisk sjøsprøyt og hval i luften. Det hele finner sted i Tromsø, en av Norges fineste byer. Her fikk jeg også min mastergrad i sin tid.

IMG_8957Grunnen til at vi nå befinner oss til sjøs med viltre hvaler, er at to flinke hobbyfotografer var med i WWFs fotokonkurranse Bølgeblikk i sommer. Nå har jeg tatt med Elida Sandneseng (til venstre) og Espen Bergersen (til høyre) hit i premie for det flotte vinnerbildet de tok fra Vesterålen.

Kulden biter i nesa. Spente spaner vi utover ripa. Vi har hørt rykter om at hvalene har kommet tilbake til Tromsø. Knølhval og spekkhoggere – i fjor var fjorden full av dem. Elida og Espen (og ikke minst jeg) venter forventningsfulle og med kameraene klare.

Været er nydelig og landskapet her tar pusten fra en. Det er snøkledde fjelltopper på alle kanter, badet i et magisk lys. Som Espen sa: «Vi er på vei inn i mørketia, men burde egentlig kalle det fargetia for de utrolige fargene på himmelen».

IMG_8637-copy

Havørn, måker, skarv og alkefugl – alle er de på jakt etter silda, havets sølv. Det er den hvalene også kommer hit for. Plutselig roper kapteinen og guiden fra Arctic Whale Tours ut: «To niser melder sin ankomst» og vi hiver oss over kameraene. Dette er bare starten på dagens ubeskrivelig eventyr: en liten time senere koker havet med hval på alle kanter!

IMG_8571-copy

Vannspruten står i luften. De hopper og spretter, vrir seg rundt, vinker og pruster. Jeg får “sildeslo-prust” i håret og blir ett med elementene. Minst 30 ganger hopper en av de mer engasjerte knølhvalene opp av vannet. Han ruller og vinker, ja det kunne ikke vært bestilt bedre! Neglespretten biter i fingrene, men det er glemt i det den neste spekkhogger-familien kommer glidende forbi. Herregud, så heldige vi er som får oppleve dette!

IMG_8580

Det er dette som er eventyret i nord. Vilt, rått og ekte! Ett ord beskriver turen: enestående!

Related posts


Comments


Comments are closed.