WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Verdens Vakreste Vinnersak – eller…?

Share this page
 

Lofoten, Vesterålen og Senja blir oljefritt i minst fire år til! Det må være lov å glede seg over det.

Nina Jensen jubler over at Lofoten, Vesterålen og Senja er garantert mot oljevirksomhet i nye fire år.Nina Jensen jubler over at Lofoten, Vesterålen og Senja er garantert mot oljevirksomhet i nye fire år.

I går dro jeg på meg dykkermaska og boblet av glede over at vi har sikret Verdens Vakreste Valgkampsak. I dag har vi feiret med kaker, boblebrus, ballonger og pandaoverrekkelse til Trine og Knut-Arild. Nok en gang har vi vunnet: Lofoten, Vesterålen og Senja forblir oljefritt i fire nye år! Hvem hadde trodd på en så snarlig seier med en blå-blå regjering? Og ikke nok med det – vi sikret også Mørekysten, Skagerrak, iskanten, og Jan Mayen! Dette er ikke bare en seier for alle oss som har kjempet for det. Det er først og fremst en stor seier for naturen, for fremtidig verdiskaping, for fornybare arbeidsplasser og for omstillingen til fornybarsamfunnet!

Lofoten er blant verdens mest unike steder – bugnende fuglefjell, verdens største kaldtvannskorallrev, enorme fiskebestander og spektakulært landskap. Alle som har satt sine ben i denne regionen vet hvilke naturskatter som finnes her. Jeg er utvilsomt forelsket, har vært i Lofoten mange ganger og det er umulig ikke å bli bergtatt av naturen, dyrelivet, landskapet, fargene, kontrastene, menneskene. Her føler man virkelig at man lever!

Derfor mener jeg også at beslutningen burde ha vært enkel. Vi har allerede brukt over ti år og over en milliard kroner på utredninger av oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. All fagkunnskapen sier nei. Vi vet også at 2/3 av de gjenværende fossile ressursene må bli liggende i bakken. Med klimarapporten fra IPCC på fredag som mørkt bakteppe burde beslutningen vært enda enklere. Verdens klimaendringer er menneskeskapte, vi har fortsatt en mulighet til å gjøre noe med dem – men vi har veldig kort tid. Det betyr at alle må bidra med alt de kan, Norge kan bidra med veldig mye.

Likevel står det to partiledere på podiet når avtalen mellom de borgerlige partiene legges frem, som åpenbart har hatt kvaler med å velge å la oljen ligge. Klimaendringene truer livsgrunnlaget for alle framtidige generasjoner, og dette er jobb nummer 1, 2 og 3 for Erna Solberg og Siv Jensen de neste årene. Dette må de ta på alvor. Skulle de glemme det, lover jeg at vi i WWF skal minne dem mange ganger på den gode formuleringen i samarbeidsavtalen under punkt 2h): «Samarbeidspartiene bygger sin politikk på forvalteransvaret og føre var-prinsippet. Den kloden vi skal overlate til våre barn skal være i minst like god stand som vi overtok den fra våre forfedre. Utbyggingen av fornybar energi må økes. Samarbeidspartiene vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket.»

Vår neste regjering bærer et betydelig ansvar på sine skuldre. Den neste fireårsperioden må premissene legges for fornybarsamfunnet. Klimakutt må tas. Nye løsninger må skapes. Våre framtidige generasjoner trenger både muligheter og varige løsninger. Derfor må oljen ligge. Flere steder. Om Norge satser på fornybare ressurser slik vi en gang satset på olje, kan vind, bølger og sol bli vårt neste store eventyr. På tross av ønsket og behovet for å feire, er det med et litt bekymret smil i munnviken. Hva kommer i den blå regjeringserklæringen for å demme opp misnøyen fra oljeentusiastene i partiene?

Jeg velger å se på oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja som et første skritt mot det omfattende skiftet denne regjeringen må rigge til for et fornybart Norge – og verdenssamfunn.

Så skal VI på vår side fortsette å kjempe for å sikre viktige saker som bistand, skogvern, regnskogsatsingen, naturmangfoldet, og masse mer. Men inntil videre låner jeg ordene til Ola Borten Moe: “Det må være lov å glede seg et kvarter”.

Related posts


Comments


Comments are closed.