WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Alaskas kystbjørn – en koloss av en fisker

Share this page
 

Alaskas kystbjørner er verdens største brunbjørner, takket være laksen. Og akkurat som fiskere på to bein har de alle sine egne fisketeknikker.   

Tekst og foto: Tom Schandy

Å være i Brooks Fall i Katmai nasjonalpark i juli måned, er en surrealistisk opplevelse. Fra ett og samme sted ser jeg 22 brunbjørner som fisker sockeye-laks eller rødlaks. De har sine faste plasser i elva – og de bruker ulik teknikk for å få laksen på kroken. Akkurat som fiskere på to bein.
Bjørner-i-foss.800

Hopper i bjørnekjeften
På toppen av fossen står et par bjørner på sin faste plass, dag etter dag. På det beste kan det være opptil 400 laksehopp i minuttet i denne fossen, og da hopper laksen rett i bjørnekjeften. Det er ikke mange steder på jord hvor naturen er så gavmild at den kaster maten rett i kjeften på dyrene. Bjørnene bare står og tar i mot. Går bort til en stein, spiser de beste stykkene av fisken, går tilbake til fiskeplassen og fortsetter å ta imot. Slik går dagen.
Bjørn-tar-laks---800

Ikke rart at kystbjørnene blir enorme, for en laks på 2,5 kg tilsvarer 4500 kalorier, tilsvarende ni cheeseburgere. På det meste kan en bjørn spise 50 laks om dagen, men på slike høytidsdager spiser den bare de mest fettrike stykkene på fisken. Man regner med at bjørnen får i seg mer enn 20 000 kalorier på et døgn. Blir god og mett av slikt.
Bjørn-spiser-laks-under-foss-800

Noen dykker, mens andre snorkler
Noen bjørner sitter i «boblebadet» under fossen. Det er også en god strategi, for her samles all laksen før de hopper i fossen. Når bjørnen kjenner noe som berører labbene, så er det bare å slå til. Andre bjørner «snorkler» – svømmer rundt med hodet halvt under vann. Det er viktig at ørene holdes over vann, slik at den kan høre eventuelle andre bjørner rundt seg. Enkelte friskuser dykker til og med helt under vann og svømmer rundt. Unge bjørner – eller mor med unger – holder seg som regel langs elvekanten for å unngå kontakt med store og farlige bjørner. De styrter fram fra buskene med jevne mellomrom – i håp om å overrumple laksen. Suksessen avhenger av bjørnens hurtighet.

Bjørn kaster seg etter laks

Brooks Fall er unik i verdenssammenheng. Ingen andre steder kan by på det samme bjørneshowet som her. Følgelig kommer det masse folk hit, også. Man må fly med sjøfly inn og deretter gå noen kilometer, før man kommer til en plattform med panoramautsikt. Og bjørnene er der hele tiden. For dem dreier alt seg om laks.
Bjørn-med-laks-nærbilde-800

Men det er bjørn også andre steder enn akkurat rundt fossen. Noen ganger kan turen opp til observasjonsplattformen ta flere timer, fordi en sovende bjørn sperrer stien. Bjørner rusler på stranda ved innsjøen nedenfor fossen, ser på vannflyene og tar seg gjerne tur gjennom området til den ene lodgen i nærheten. Her skal man ikke ha dårlig tid – bjørnen har forkjørsrett…
Bjørn-emd-to-unger-landtunge-800

Alaskas bjørner
Brunbjørnen i Alaska er akkurat den samme arten som våre skandinaviske bjørner. Eneste unntaket er kodiakbjørnen, som har utviklet seg til en egen underart på grunn av langs tids isolasjon. Ofte blir all bjørn i Alaska betegnet som grizzly, men strengt tatt er det et skille mellom grizzlybjørn og kystbjørn. Grizzlybjørnen er innlandsbjørnen, og den er langt mindre enn Alaskas kystbjørner.
Bjørner-slåss-800

Det er fiskedietten som gjør at Alaskas kystbjørner er så mye større enn innlandsbjørnene, eller vår egen bjørn for den saks skyld. De kan veie opptil 750 kg. Innlandsbjørnene veier bare opptil 300 kg. Bjørnene er tyngst akkurat i det de går i hi, og lettest nå de kommer ut. Hele sommeren går ut på å spise seg så stor og feit at den kan klare et halvt år i hi.
Bjørn-med-flott-laks-800

Related posts


Comments


Comments are closed.