WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Joda, det ble et miljøvalg (også)

Share this page
 

Det er alltid delte meninger om hvordan et stortingsvalg har gått. Vi i WWF er glade for å registrere at vinnerne i vår valgtest til sammen har økt fra 23 til 27 representanter i det nye Stortinget.

Her har vi samlet fem andre, gode grunner til å være nokså fornøyd med både valgkampen og valgresultatet:

Nina Jensen, generalsekretær i WWF-NorgeNina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge

1.    Klima og oljeavhengighet på alles lepper
Denne valgkampen begynte med en NRK-debatt der temaet var om klimaendringene var menneskeskapte eller ikke – og for sikkerhets skyld skulle temaet diskuteres uten en eneste klimaforsker, men med et par klimaskeptikere i studio. Fra dette sørgelige utgangspunktet så vi gradvis voksende oppmerksomhet om det ene miljøtemaet etter det andre. Aftenpostens lesere, for eksempel, bidro sterkt gjennom å stemme fram klima og oljeavhengighet som to av tre toppsaker. Også NRK så saken med nye øyne etter hvert: Sist fredag ble valgkampen avsluttet med partilederdebatt, hvor Høyre og Ap – i likhet med resten av partiene – ble satt til å diskutere klima og miljø, behovet for å runde av oljealderen osv. Sjelden har vi sett så mye effektiv miljøpolitisk folkeopplysning på noen få måneder.

2.    En ny dagsorden for en ny regjering
Det er ikke lenger bare miljøbevegelse og miljøpartier som etterlyser en ny og bedre politikk for klima, energi, olje og miljø. Dagen etter valget trykket Dagens Næringsliv intervjuer med 36 næringslivsledere og fagøkonomer. Avisen oppsummerer på førstesiden med å gi følgende oppdragsbeskrivelse til den nye regjeringen: “Toppsjefer og økonomer mener en ny regjerings viktigste jobb blir å redusere oljeavhengigheten.” Hvem var det egentlig som tapte dette valget? Det kan vel aldri ha vært Statoil-sjef Helge Lund?

3.    To grønne partier i veldig god forhandlingsposisjon
Både Venstre og KrF, de to grønne sentrumspartiene på borgerlig side, er inne med solide stortingsgrupper. Mange av representantene har profilert seg sterkt på miljøsaker. Samtidig er både Høyre og ikke minst Fremskrittspartiet VELDIG ivrige etter å komme i regjering. Det setter miljøpartiene Venstre og KrF i en utmerket forhandlingsposisjon. Her gjelder det bare å holde fast på alle sentrale miljøkrav.

4.    Høyre og FrP har lovet mer i miljøpolitikken enn tidligere
Begge de to store partiene på borgerlig side har i denne valgkampen gitt en lang rekke miljøløfter: Med Nikolai Astrup og Ketil Solvik-Olsen i spissen har de hevdet at en borgerlig klimapolitikk vil gi lavere utslipp enn en rødgrønn. Andre løfter de to er sammen om: Opprettholde satsingen på regnskogvern og på fornybar energi i sør, utrede en norsk klimalov og sikre at ny fornybar energi i Norge kommer til erstatning for energi produsert med fossile kilder. Astrup har også lovet å slå Bård Vegar Solhjell i øvelsen frivillig skogvern, mens Solvik-Olsen er enig med Venstre og KrF når det gjelder å bruke deler av oljefondet til å investere i fornybar energi.

Webartikkel_GreenWaveJoda, det ble et miljøvalg!

5.    Vi får tidenes sterkeste miljøopposisjon på Stortinget
Opposisjonen i det nye Stortinget er både politisk flinkere og mer miljøbevisst enn noen vi har sett tidligere. Vi har et revansjesugent SV-lag fullt av tidligere statsråder som nå har ført valgkamp mot norsk oljeavhengighet – og lyktes med å redde partiet. Vi har et Senterparti med Per Olaf Lundteigen og Marit Arnstad, men uten Ola Borten Moe. Vi har et stort Arbeiderparti som brukte valgkampen til å advare mot klimapolitikken til en regjering med FrP – og som følgelig trenger å bevise at de er flinkere selv. Og hvis noen av disse skulle finne på å slappe av, tør vi love at de ikke får et øyeblikks fred: Om det er ett valgløfte vi i WWF våger å gi, er det at vår gamle sjef Rasmus Hansson vil vite å bite fra seg i sin nye rolle som stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne.

Related posts


Comments


Comments are closed.