WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Jeg har tatt på klimaendringene!

Share this page
 

Det er sjelden man får ta på klimaendringene. Føle på det. Se på det. Lukte det. Det har jeg gjort.

Denne uken har jeg tilbragt noen heftige dager i Ny-Ålesund på Svalbard, på det såkalte Ny-Ålesund symposiet, med store deler av makteliten i Norge. For å diskutere Arktis, klimaendringer, muligheter og utfordringer. Ingen steder kunne vært bedre valgt for slike samtaler enn nettopp Svalbard og Ny-Ålesund.

Det er sjelden man får ta på klimaendringene. Føle på det. Se på det. Lukte det. Det har jeg gjort, skriver Nina Jensen. Det er sjelden man får ta på klimaendringene. Føle på det. Se på det. Lukte det. Det har jeg gjort, skriver Nina Jensen. © Fridtjof Fossum Unander / Forskningsrådet

Vi var fantastisk heldig og fikk reise ut på fjorden for å utforske. Solen glitret over fjorden, isfjellene reflekterte sin prakt i speilbildet og de siste restene av sjøisen klamret seg desperat til havoverflaten. Blant oppstykket og brukken sjøis traff vi på flere storkobber som lå døsig og solte seg i solsteika. Krykkjene som nylig har kommet tilbake for sommeren sang sin vårlige velkomstsang oppi fuglefjellet, et yrende liv som gjør at hjertet hopper i brystet. Svalbardreinen gresset glad i åskammen. Lukta fra den salte sjøsprøyten kilte i nesa. Et tilsynelatende harmonisk bilde.

Dessverre slår bildet sprekker.

I Kongsfjorden ser vi klimaendringene det krystallklart med egne øyne.I Kongsfjorden ser vi klimaendringene det krystallklart med egne øyne. © WWF-Norge / Nina Jensen

Klima  oppfattes ofte som noe abstrakt, noe langt unna, noe vi synes det er vanskelig å forholde oss til. Men i Kongsfjorden ser vi det krystallklart med egne øyne. For femte vinter på rad er fjorden nå isfri, noe som skyldes at fjorden varmes opp med varmt vann fra Golfstrømmen. Det er en direkte konsekvens av de globale klimaendringene. Kongsbreen er blant isbreene som smelter raskest i verden, og var 4,5 kilometer lenger ute i Kongsfjorden for bare 30 år siden. Dette ser vi – med egne øyne.

IMG_5821På tross av at vi så mange storkobber i fjorden, er det dessverre ikke alle seler som har klart seg like bra. © WWF-Norge / Nina Jensen

På tross av at vi så mange storkobber i fjorden, er det dessverre ikke alle seler som har klart seg like bra. Ringselen har så godt som forsvunnet fra fjorden. De siste ti årene har isforholdene i Kongsfjorden og de andre fjordene på vestsiden av Spitsbergen blitt så dårlige at nesten ingen av ringsel-ungene som blir født, overlever. Et direkte og veldig tydelig tegn på klimaendringer; isen smelter og naturen er i kraftig endring. Dette ser vi – med egne øyne.

Kongsbreen er blant isbreene som smelter raskest i verden.Kongsbreen er blant isbreene som smelter raskest i verden. © WWF-Norge / Nina Jensen

For 200 år siden, ved begynnelsen av den industrielle revolusjonen, var konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren 275 deler per million – forkortet ppm. Denne uka fikk utenriksminister Espen Barth Eide være med på Zeppelinstasjonen på Zeppelinfjellet da nivået ble målt til utrolige #400ppm! Et nivå som ALDRI har vært høyere i menneskehetens historie. Her finner vi også fortøyningsmasta som Amundsen og Nobile brukte da de fløy luftskipet Norge til Nordpolen. Polarheltene våre hadde nok blitt rystet dersom de kom tilbake til området i dag.

Klimaendringene og global oppvarming kommer tett på i Ny-Ålesund. Klimaendringene og global oppvarming kommer tett på i Ny-Ålesund.© WWF-Norge / Nina Jensen

Amundsen har blitt en av Norges største helter fordi han satte seg store ”umulige” mål, og brukte innovasjon og stå-på-vilje for å nå målene han satte seg. Utenriksministeren, og den norske regjeringen, må hente inspirasjon fra disse heltene når vår tids største utfordring skal løses. I Arktis er de viktige spørsmålene vi må stille oss – skal vi være en del av problemet eller en sentral del av løsningen? Norge har alle forutsetninger for å bli det siste.

På symposiet i Ny-Ålesund var alle grunnleggende enige i at det haster å gjøre noe med klimaendringene. Også utenriksminister Espen Barth Eide. På symposiet i Ny-Ålesund var alle grunnleggende enige i at det haster å gjøre noe med klimaendringene. Også utenriksminister Espen Barth Eide. © WWF-Norge / Nina Jensen

På symposiet i Ny-Ålesund var det ingen som sådde tvil om klimaendringer, og alle var grunnleggende enig i at dette må vi gjøre noe med og det haster. Det gir fornyet optimisme i en kamp som tidvis kan virke ekstremt krevende. En hel verden ser stadig mot nord. Derfor må Norge føre an. Og for å avslutte med utenriksministerens egne ord: «Jeg er enig i at Norge burde være motoren i omstillingen til fornybarsamfunnet». Da er det bare å glede seg til spennende initiativer på klima og fornybar energi fremover!


Related posts


Comments


Comments are closed.