WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Hallingkast på glattisen

Share this page
 

I disse dager starter orreleiken i skog og mark. De fleste leikene foregår på myrer, men noen haner holder vårfest på skogstjernenes glatte og råtne is. Det kan være en underholdende opplevelse, en blanding av isdans og hallingkast…

 Tekst og foto: Tom Schandy

Da vi kommer til det lille skogstjernet, er det store råker langs land. Vi kaster en stein ut på isen og den går rett igjennom. Om et døgn vil kanskje all is være borte. Det er derfor med stor spenning vi kryper inn i kamuflasjeteltene i påvente av det store våreventyret: orreleiken.

© Tom Schandy© Tom Schandy

Mange steder foregår leiken på myrer, men her er hovedarenaen isen ute på tjernet – råtten is. Her har de åtte-ni hanene samlet seg hver morgen i mange uker. Spørsmålet nå er om isen vil bære hanene. Vil orrhanene få seg en ufrivillig dukkert eller ei?

WWF-Orrhanehopp© Tom Schandy

På denne tiden av året er det kveldsspill, så allerede klokka kvart over ti på kvelden kommer hanene flygende. Utrolig nok bærer den råtne isen de 1000-1500 gram tunge hanene, men de vet tydeligvis å holde seg unna den stygge råken som har dannet seg langs land. En halv times tid varer kveldsøkten, så stikker hele gjengen til skogs for noen timers hvil.

Ei spurveugle synger meg inn i drømmeland med sine karakteristiske fløyt, men allerede klokka halv fire våkner jeg av intens hysjing ute på isen. Orrhanene er på plass. De står spredt bortover på isen – to og to – klare til duell. Etter et preludium starter forestillingen for fullt. Hysjingen går over i buldring og plutselig lever hele vannet. Det har vært ei kald natt. Råka inne ved land er borte, den er dekket av tynn is. Den øvrige fuktige sørpeisen fra i går kveld har blitt forvandlet til en glatt skøytebane.

Dødsforakt
Slåsskjempene kaster seg inn i kampen med dødsforakt. Mange av hanene er nesten ribbet for fjær i nakken etter mange ukers hissige slagsmål. Kampene foregår så kjapt at det er vanskelig for det menneskelige øye å oppfatte hva som egentlig skjer. Heldigvis har jeg et lynraskt digitalkamera som fyrer av 10 bilder i sekunder. Med så korte lukkertider som 1/1000 og 1/2000 sekund fryses bevegelsene på minnebrikken. På skjermen bakpå kameraet kan jeg studere hvordan det hele foregår, i sakte kino.

© Tom Schandy© Tom Schandy

På et bilde ligger den ene hanen nede for telling, mens motparten sparker den i hodet med sine kvasse klør. Isen er glatt, så rett som det er går hanene på trynet så det holder. De hakker hverandre i hodet og nakken, slår med vingene. Flakser mot hverandre samtidig. Ofte hopper de så høyt at jeg får assosiasjoner til hallingdølenes berømte hallingkast. Andre ganger tenker jeg på tango og isdans. Det er nesten som om de kjemper om å være mest mulig spretne. Noen ganger får den ene overtaket og presser den andre bakover så han detter på rumpa og sklir bortover på den glatte isen.

 © Tom Schandy© Tom Schandy

Under kampens hete tar hanene gjerne lange lufthopp for å annonsere sin tilstedeværelse overfor hønene. Det er en artig seanse, for isen er glatt. Under landingen sklir hanene mange meter bortover. Men så raskt rutsjeturen har stoppet, er det opp igjen og hysje litt, buldre litt, for så å gå i tottene på naboen nok en gang.

Orrhøne gjennom isen
Ekstra livlig blir det når ei høne dukker opp på leiken. Det er som en vitamininnsprøyting, hele leiken får liksom et ekstra gir. Ei høne legger seg ned på isen, og hanen lar seg ikke be to ganger. Han bestiger hunnen for å gjøre sin orrhaneplikt, men nabohanen kommer styrtende til og avverger det hele. Paringen avblåst for denne gang.

© Tom Schandy © Tom Schandy

Litt senere lander høna på ei tue som stikker opp av isen. Der studerer hun kamphanene som står på hver sin side av tua og buldrer det beste de kan. Men antakelig faller ingen av dem i smak, for hun bestemmer seg for å rusle videre. Høna er imidlertid ikke klar over at isen hun setter sine føtter ned på, er den tynne isen som har lagt seg i løpet av nattetimene. Dermed går hun igjennom, så vannet spruter. Hun slår vingene raskt ut, og som et helikopter svirrer hun inn til land. Jeg har fulgt høna med kameraet hele tiden og klarer å fryse det uvanlige øyeblikket. Senere samme dagen forsvinner all isen, så neste morgen spiller orrhanene på land.

WWF-Orrhanekamp-3© Tom Schandy

Noen netter på en leik – enten storfugl eller orrfugl – er selveste sesongstarten for en naturfotograf. Fra nå av går det slag i slag…

© Tom Schandy © Tom Schandy

Related posts


Comments


  • Danny D. Cothren

    MEGET bra Tom ! Takk for en artig tur med disse fantastisk fugl ! 🙂
    ( Seems like I was there as well ) 🙂