WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Havørn – kongen på havet

Share this page
 

Denne majestetiske fuglen regjerer langs store deler av Norges kyst. Med et vingespenn på over to og en halv meter synes den godt på himmelen der den stuper ned mot dagens fiskekvote.
Tekst og foto: Roger Brendhagen

De fleste av disse bildene ble tatt i havgapet utenfor Flatanger i januar i år. En kald vinterdag ble brukt sammen med Ole Martin Dahle – Norges havørnkjenner nummer én! Man glemmer fort kalde fingertupper når havørnen stuper ned mot fisken som ligger i havoverflaten. Det er en fantastisk opplevelse å se og høre en havørn på fisketur! Den lave solen gjør lyset magisk og forsterker opplevelsen av dette mektige synet. I området rundt Flatanger har Ole Martin nærmere 20 havørnpar som hekker – så sjansen for å få oppleve havets konge er stor.

Havørn på fisketur. © Roger BrendhagenHavørn på fisketur. © Roger Brendhagen

Store damer
Havørnen hører hjemme i haukefamilien og er vår største rovfugl.
Hunnfuglen er størst med et vingespenn på opptil 2,65 m. Største kjente vekt er 6850 gram. Ungfuglen er delvis hvitspettet i en ellers mørkebrun drakt med jevnt mørkebrun hale. Når fuglen er ca. 4-5 år blir fjærdrakten mørkebrun bortsett fra de hvite halefjærene, og da er fuglen å betrakte som fullvoksen. Ungfuglene har sort nebb, men i voksen alder blir nebbet det like gult og fint som klørne.

Der satt den! © Roger BrendhagenDer satt den! © Roger Brendhagen

En fugleart i vekst
Etter at havørnen ble totalfredet i 1968 har bestanden økt jevnt og trutt.
I 1977 ble bestanden anslått til ca. 500 rugende par, i tillegg til ungfugl.
På midten av 80-tallet hadde antall hekkende par økt til ca. 800. I år 2000 ble hekkebestanden anslått til 1900–2200 par og den er fremdeles i vekst. Det er nå mellom 4000 og 6000 havørner i Norge.

© Roger Brendhagen© Roger Brendhagen

Havørnen hekker langs hele kysten fra Finnmark til Vest-Agder. Fuglene sees stadig oftere i Oppland og Hedmark. I februar i 2012 fotograferte jeg en havørn på Dovreskogen like syd for Dombås. Ikke mye hav der – men det viser at havørnen er tilpasningsdyktig. I 2008 ble det registrert en vellykket hekking i Oslofjorden. Forhåpentligvis så får vi se hekkende havørner ut over i Oslofjorden og langs Telemarkskysten de neste årene.

 © Roger Brendhagen© Roger Brendhagen

Ole Martin Dahle er også involvert i havørnprosjektet på De britiske øyer. Havørn fra norskekysten blir fanget og skipet til Irland, der de forsøker å gjeninnføre arten.

© Roger Brendhagen© Roger Brendhagen

RB3_9405© Roger Brendhagen

Flere bilder av havørn: Her er bilder jeg tok av havørnen på Smøla vinteren 2012

Related posts


Comments


Comments are closed.