WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Dramatisk kurs i frivillig oljevernberedskap

Share this page
 

Om utenriksminister Espen Barth Eide hadde vært med på Ren kyst!-kurs i Tromsø, ville han kanskje ikke vært like positiv til oljeboring i Arktis, tror WWFs Ida Ulseth som denne helgen avholdt årets siste frivilligkurs i oljeberedskap.

Utfordringer med beredskap i arktiske farvann var denne gang temaet for WWFs kurs for frivillige i oljevernberedskap; Ren kyst!. Været illustrerte tematikken: værforholdene ble nemlig så dramatiske at kurset i Tromsø nesten måtte avlyses. En mer realistisk øvelse på et oljeutslipp i det virkelige Arktis, der kommunikasjonssystemer og andre navigeringshjelpemidler kan bli satt ut av spill og der avstanden til befolkede områder gjør det svært vanskelig med opprydnings- og redningsarbeid, kunne vi ikke fått.

Oljekarøvelsen i Tromsø ble gjennomført tross snøvær og storm. Her er deltager Åshild Aagren i gang med å rense olje ut av et oljekar fylt med olje, vann, sand, tang og sten. For syv personer tar det ca. tre timer å rense dette karet med 4-5 liter olje.

Utenriksminister Espen Barth Eide mener oljeboring i Arktis ikke er noe problem, «så lenge det blir gjort på en ansvarlig måte», ifølge et intervju i Der Spiegel. Barth Eide må gjerne delta på WWFs neste kurs. Når det stormer og snør og blåser, er det knapt mulig å rydde noe som helst, spesielt ikke olje som legger seg som klumper og tilgriser is og hav og alt livet rundt.

Dagen før kurset startet fredag, ble det meldt storm i Tromsø. Fredag morgen våknet vi til beskjeden om at lastebilen med containeren med alt utstyret vårt, hadde kjørt av veien. Så fikk vi vite at flyet til Norlense, våre samarbeidspartnere som arrangerer de praktiske øvelsene, var kansellert. Vi ble engstelige for at deltakerne ikke ville komme seg fram og om vi i det hele tatt kunne gjennomføre kurset.

Men vi trosset det harde været og de 30 deltakerne som var kommet fra hele Norge, fikk en unik opplæring. Hans Mathisen fra Havarisenteret sprang i kulissene for å få tilrettelagt for oljekarøvelser og lenseøvelse med båter som skulle skje lørdag og søndag. Få mil lengre nord var det en storstilt redningsaksjon fredag ettermiddag fordi fiskebåten Kamaro fikk motorstopp. De 14 om bord ble reddet av Kystvakta etter at de én etter én hoppet ut i sjøen i full storm og med 14 meter høye bølger. At dette ikke førte til en større ulykke både for mannskap og natur, er bare flaks.

Etter en teoretisk gjennomgang, var det tid for praktiske øvelser. De frivillige fikk utdelt alt utstyret de trengte, hansker, briller, dresser og gummistøvler. Deltaker Åshild Aagren sa det slik etter de praktiske øvelsene: «Å rense olje fra et oljekar tok mye lengre tid enn jeg trodde! Hvordan blir det å rense olje fra en hel strand, og i slike værforhold?». Det var bare flaks at det klarnet på søndag, slik at vi kunne gjennomføre lenseøvelsen fra båt. «Nesten bra vi fikk oppleve det harde været her i nord slik at vi fikk inntrykk av hvordan det kunne vært» sier deltaker Helena Bergman.

Søndag hadde vi en interessant diskusjon, preget av det vi hadde opplevd under øvelsen. Mange uttrykte frykt for et ekte oljesøl i hardt vær langt nord, der utfordringene kan synes uovervinnelige. Det finnes ikke noe oljeselskap som er klare for oljeboring i Arktis, for det finnes ikke teknologi til å rydde opp dersom det skulle skje et oljesøl. Da blir det rart å høre utenriksministeren snakke om forsvarlig oljeboring.

Lenseøvelsen fra båt på søndag ved Havarisenteret på Skattøra i Tromsø. Det ble brukt bark som skulle simulere olje for å gjøre øvelsen mest mulig realistisk. Deltagerne var både på land og ute i båt. De øvde på bruk av samband og manøvrering av båt og lenser for å samle “oljen” så fort som mulig.

Related posts


Comments


Comments are closed.