WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Rypefotojakt i nord

Share this page
 

Høsten byr på mange opplevelser i naturen. Mange går på jakt, andre plukker sopp og bær – og atter andre nøyer seg med å se på fargene som kommer frem mot slutten av september.

For de jaktinteresserte er det småviltjakt og spesielt rypejakten som er høstens høydepunkt.

Tekst og foto: Roger Brendhagen

I år sliter både rypene – og jegerne. Norges fjellstyresamband opplyser at rypene er fredet for jakt i flere områder i høst, mens kvoten er sterkt redusert andre steder. Jeg dro til Tromsø i sommer på rypejakt – ikke for å minske bestanden, men for å fotografere disse vakre skapningene.

Her er et lite utvalg av fotofangsten:

Fjell og li
Ryper tilhører slekten skogshønsfamilien som igjen inneholder tre arter. Hunnen kalles høne og hannen stegg. I Norge finner vi to av artene; lirype, lagopus lagopus og fjellrype, lagopus muta. Liryåa er litt større en fjellrypa. I tillegg så finnes det en lokal variant av lirypa på Smøla; lagopus lagopus veriegatus. Den tredje arten er kvithalerype, lagopus leucura som bare finnes i Nord-Amerika.

Harefot
Rype finner vi i nær sagt alle fjellområder i Norge fra fjellbjørkebeltet og oppover. Rypene har en tett fjærdrakt som isolerer godt i det kalde klimaet de lever i og selv føttene er dekket av fjær. Det er de fjærdekkede føttene som har gitt rypa sitt vitenskapelige navn, Lagopus, som betyr harefot.

Trykkende stemning
Rypene er ikke spesielt gode til å fly og ligger ofte trykket ned mot bakken når de føler seg truet. De er også et lett bytte for rovfugler når de flyr. På tross av at de ligger på bakken og trykker – eller gjemmer seg om du vil, er de ikke lett å få øye på. De har en god kamuflasje som hjelper dem med det.

Langflat
Hadde jeg vært indianer hadde jeg nok blitt kalt ”krypende fotograf”. For å komme inn på rypene – uten at de ser oss, er det viktig og kamuflere seg – og legge seg ned i lyngen. Jeg ville jo helst ikke forstyrre fuglene mens de er midt i frokosten. Jeg liker også det lave perspektivet det gir når jeg fotograferer. Forgrunnen blir dus og fin – det samme blir bakgrunnen ved at jeg bruker en stor blender – det vil si f/2,8 til f/4.

Morgenstemning
Det er best å fotografere rypene tidlig på morgenen. Da er de ute og spiser, og morgenlyset gir fine fotoforhold. Jeg bega meg ut i lirypeterrenget ved 5-tiden med full termos og tomme minnekort. Etter en to-tre timers økt hver morgen var minnekortene fulle og termosen tom.

Etter tre dager i det samme området i Troms, møtte jeg både stegger og høner som bød på mange minnerike fotoopplevelser, takket være min lokale guide – og naturfotograf – Ketil Olsen fra Tromsø.

Alle foto: © Roger Brendhagen

Related posts


Comments


  • Else-Brit

    Amazing beautiful photos….I love the nature and I love to see that someone like to watch and take photos instead of killing. <3

  • Roger Brendhagen

    Thanks a lot Else-Brit! Kind Regards from Roger Brendhagen