WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Hårete i Uganda

Share this page
 

– Se på neglene dine! Pliktskyldig ser vi alle ned på neglene våre.
– Er de skitne, så rens dem! Deretter skal du ut og holde naturen rundt deg ren.

Jeg feirer verdens miljødag i en skolegård i Kasese-distriktet i Uganda. Presten har ledet forsamlingen i bønn, og nå er det distriktsoverhodet som taler til forsamlingen. Etter neglpraten, begynner han straks å snakke om energi.  Og det er helt naturlig på verdens miljødag i Uganda. Energi og miljø er ikke en fjern kobling. Energi og miljø er to sider av samme sak, og det merkes hver eneste dag for folk flest. Omtrent alle i skolegården rundt meg forsyner husene sine med energi fra hugging av trær i skogen eller ved kjøp av trekull på markedet. Fortsetter det slik, vil det ikke være skog igjen i Uganda i 2050, ei heller energi, og klimagassutslippene vil øke. Så derfor skal det snakkes om energi, nøkkelen til bevaring av skog og kampen mot klimaendringer. Deretter skal det shoppes. Men først altså energi.

The Clean Energy Champion District
Sammen med kollegaene mine fra WWF Uganda lanserer distriktsoverhodet det nye navnet på distriktet: «Ladies and gentlemen, we are now called The Clean Energy Champion District!». Med støtte fra WWF skal distriktet bli en ener på ren energi og alle i distriktet skal få tilgang. Jeg ser ingen tegn til entusiasme rundt meg, men Robert, min sjarmerende WWF-kollega, fyrer opp stemningen med en spørrekonkurranse rettet mot de minste, med premier som gir pekepinn på hva en husholdning i ren energi-distriktet har i vente; soldrevne LED-lamper og effektive kokeovner, blant annet. Første vinner av en LED-lampe er ei jente på ca 12 år i skoleuniform som svarer riktig på spørsmålet om hva det nye navnet til distriktet er (men først hersker det full forvirring og stort sprik i svarene, blant dem min personlige favoritt, nemlig «WWS!»)

Stor ståhei for ren energi

Et lite miljøvidunder
Soldrevne LED-lamper og effektive kokeovner vil bety lys til lekselesing og matkoking som sparer opptil 50 % trekull.  Det betyr en stor besparelse i skog og klimagassutslipp. Med ren energi skal distriktet ut av energifattigdom. Det skal skje ved å skape gode betingelser for markedskreftene. Lokale forhandlere skal selge produkter til priser som folk har råd til, med lån i landsbybanker ved behov. Skoler skal koke mat til elevene med biogass skapt fra latrinene, kanskje et distriktsfond er det som skal til for å skyte fart i lokalt næringsliv, og kanskje skattesystemet kan legges om slik at det lønner seg for industrien å legge om til ren energi.  Distriktsmyndighetene skal finne løsningene som skal fungere på lang sikt, med WWF som katalysator og støttespiller. Ingen liten oppgave. Heller svært hårete.

Et lite miljøvidunder til kr 70

Så er det tid for shopping!  Salgsbodene med LED-lamper og effektive kokeovner åpner. Mange ser kokeovnene for første gang. Jeg synes noen av damene ser utrolig skeptiske ut, men det ville vel jeg også vært om jeg skulle ha investert mine sårt oppsparte kroner på et produkt jeg ikke kjenner. Den mest skeptiske sirkler mellom diverse boder både tre og fire ganger før hun kommer tilbake og slår til på en 6-8 persons kokeovn. Den er knall orange, håndlaget i Uganda, subsidiert av rike land med karbonkreditter. Jeg bestemmer meg raskt for at dette er et lite miljøvidunder, fordi den har så stor miljøeffekt og koster så lite. Ikke minst, bruken av ovnen kan sørge for at akkurat denne damen og barna hennes ikke blir blant de 2 millionene som dør hvert eneste år av å puste inn røyk fra matkoking på åpen ild.

Slik feires verdens miljødag i Ren Energi-distriktet i Uganda, distriktet med kanskje verdens mest hårete miljømål! Men vi stopper ikke der. Om dette er hårete, så er det egentlige målet vårt enda mer ambisiøst, nemlig at myndighetene i hovedstaden skal fatte interessen for ren energi-distriktet. Suksesshistorier derfra skal brukes til å lede Uganda på vei mot en fornybar fremtid. Fremtiden er fornybar!

Related posts


Comments


  • http://massa-muscular.com/7-dicas-para-ganhar-massa-muscular/ dicas para ganhar massa muscular

    Everything is very open with a really clear clarification of the issues.

    It was definitely informative. Your website is very helpful.
    Thank you for sharing!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003406368625 Jenna

    I watched Al Gore’s An Inconvenient Truth just berfoe earth hour in Singapore. I felt ashamed that I am so ignorance of the issues on global warming and climate change.I managed to find some good sites and learned more about . I hope the use of renewable resources and reverse the damages of global warming. Hope there are more activities like Earth Hour to promote awareness among people like myself. We need to get serious about saving the planet