WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Brattere, villere og våtere! Reisetips fra generalsekretæren

Share this page
 

Du trenger ikke lenger å lure på hva du skal gjøre i sommer – ta turen til Balkan! Dette er en kraftfull reise gjennom historien, krydret med unike naturopplevelser helt uten sidestykke. Balkan er et absolutt mekka for natur- og friluftselskere, med alt fra rike elvelandskap, olivenlunder, eventyrlige skoger, tallrikt dyr- og planteliv, dype og ville juv, heftige fossefall, underjordiske grotter til nydelige strender og kystlandskap.

Et av Europas rikeste naturområder, her mellom Montenegro og Bosnia - utrolig vakkert! © Nina Jensen

En tur til Balkan er også en kulinarisk reise med masse spennende lokale spesialiteter. Mine favoritter var kaimak (lokalt kremet smør), lokalproduserte oster som Montenegrinsk njeguski og livanjski sir, og delikatesser som ørret, karpe, spekeskinke og froskelår.

Naturopplevelser. © Nina Jensen

Jeg har aldri reist gjennom flere land på så kort tid. I løpet av 4-5 dager i mai krysset vi syv grenseoverganger på prosjektbesøk til Serbia, Bosnia, Kroatia og Montenegro. Da blir det også fort åpenbart hvorfor naturvern her er komplisert. Bare i Bosnia har de noe sånt som 12 «miljøvernministre». Samtidig strekker flere av de unike skogområdene og naturparkene seg over landegrensene i en historisk og politisk svært belastet region. Dette gjør at samarbeid og dialog på tvers av landegrensene er viktigere enn noen gang. Her jobber WWF sammen med lokalbefolkning og lokale sivilsamfunnsgrupper for å hjelpe dem å ta vare på naturen, drive effektiv politisk påvirkning, bygge nettverk, og sikre samarbeid på tvers av landegrenser.

Møte med Ministry of Environment i Serbia. © Nina Jensen

I så måte kan man nesten se på naturvernsamarbeid som viktig fredsbyggende arbeid, fordi det bringer de ulike nasjonene sammen rundt samme bord for å diskutere et relativt ukontroversielt tema – hvordan best bevare Balkans naturskatter for fremtiden og samtidig bidra til velstandsutvikling og arbeid for folk som bor her.

Unik natur. © Nina Jensen

På Balkan er det utvilsomt befolkningen som har fått gjennomgå hardest med flere tiår med krig og politisk ustabilitet. Naturen her er i kontrast den mest intakte i Europa, og er av mange karakterisert som Europas Amazonas. I Montenegro alene er det 65 habitattyper, og 78 dyr og 33 plantearter fra EUs Habitatdirektiv. Men presset øker fra utbygging av infrastruktur, ulovlig hogst og jakt, og storstilt vannkraftutbygging. Det gjør jobben vår enda viktigere, og WWF fortsetter våre prosjekter i regionen i flere år fremover.

Mennesker og natur. © Nina Jensen

Vil du bidra til å bevare denne unike regionen er det beste du kan gjøre å støtte opp om en voksende naturbasert turisme i området. Så ta turen til Balkan du også – jeg kan garantere en opplevelse for livet!

_____________________________________________________________________________

Nina reiste sammen med Andrew Fitzgibbon, leder for WWF-Norges internasjonale avdeling. Les hans reiseblogg her (engelsk tekst).

Balkan. © Nina Jensen

_____________________________________________________________________________

Nina Jensen

Nina Jensen er generalsekretær i WWF-Norge. Hun har jobbet i WWF siden 2005, og var fagsjef fra 2010 til hun ble generalsekretær.

Nina er utdannet marinbiolog, men har et brennende engasjement for alle typer natur.

Du kan også følge Nina på twitter.

Related posts


Comments


Comments are closed.