WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Livlige rytmer skaper miljøvern i Uganda

Share this page
 

Brigitte Grov og Vibeke Andresen fra WWF-Norge besøkte WWFs søsterorganisasjon i Uganda i høst. Der fikk de blant annet være med å lære opp lokale miljøvernere.

Uganda er et fascinerende land på mange måter;  ofte blir skuespill brukt for å engasjere og spre budskap, blant annet om miljøvern. WWF-Norge driver hele fem prosjekter i Uganda. En viktig del av arbeidet er samarbeid med lokalbefolkning og lokale organisasjoner.

Da de besøkte Bukisi i Ntotoro fikk Brigitte og Vibeke oppleve skuespillet som skulle skape engasjement og dele kunnskap. For at fremtiden skal bli fornybar må alle bidra, og løsningene må være lokale og forandre hverdagen til det bedre.

 

Skuespillerne danser og spiller fløyte for å trekke folk. Forestillingen starter når alle er samlet i en stor sirkel.

Villmarksområdene i Uganda har et unikt dyre- og planteliv. Men den rike naturen er truet av krypskyting, illegal hogst, dårlig arealforvaltning og klimaendringer. Landet ligger på 102. plass på WWFs indeks for økologisk fotavtrykk. Myndighetene har et stort ansvar for at naturen forvaltes rettferdig og bærekraftig.

Earth Hour har fått mye oppmerksomhet i Uganda. I år som i fjor kan uganderne sende gratis tekstmelding med egne forpliktelser om å redusere CO2-utslipp. Responsen har ikke uteblitt. Selv om lyseslukkekampanjen bare er arrangert en gang tidligere, har den allerede bidratt til forandring. Det er blitt utdannet miljøjournalister, skadet land i Kampala er gjenopprettet, og det er plantet 17 000 trær.

Miljøvern handler om både det fjerne og det nære. I Uganda er rent vann og tilgang på nok vann spesielt viktig. Da må kildene til Semuliki-elven beskyttes, vannressursene og skogene ved Albertsjøen må forvaltes bedre og naturverdiene i Rwenzorifjellene må sikres.

Skuespillet hadde en enkel moral: «Om du driter i elva og drikker samme vann, kan du bli syk og havne på sykehus.»

Related posts


Comments


Comments are closed.