WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Årets minst miljøvennlige julekort blir til

Share this page
 

Årets julekort fra WWF har hentet inspirasjon fra en ganske absurd framstilling av oljeutvinningen fra tjæresand i Canada.

I verdens tjæresandhovedstad Fort McMurray i Alberta, Canada, har canadiske myndigheter satt opp et ganske absurd museum (www.oilsanddiscovery.com). Fra A til Å er utvinningen av olje fra tjæresand visualisert og illustrert, med budskapet om at jo visst er dette en enormt vanskelig og energikrevende prosess, men du verden! så flinke vi er som får til dette og se! for en fancy teknologi vi bruker.

Jeg var i Alberta i høst for å vise norske investorer hvilken galskap Statoil og norske myndigheter er involvert i. Turen inkluderte et besøk på dette museet. Etter omvisningen, som ble holdt i en slags gla’-kristen tone, sto jeg i souvenirkiosken til tjæresandmuseet og vurderte gavealternativene. Plutselig hadde jeg et kort i hånden som oppsummerte hele den evangeliske stemningen: Kortet het ”A little piece of Alberta” og hadde en pose med ekte tjæresand inni. Hovedbudskapet var at ”det kreves to tonn eller omtrent 100 000 av ”these little baggies” (pose på om lag 50 gram) med tjæresand for å lage ett fat olje”. To tonn! Og det er de stolte av?? Jeg kjøpte med meg et par kort og en bøtte tjæresand hjem – dette måtte vi dele med de som bestemmer over Norges tjæresandaktiviteter!

Vel hjemme fant gode kolleger i WWF og designer Malin Redvall inspirasjon til å lage julekort med bakgrunn i det jeg hadde tatt med hjem fra Alberta. Slik ble årets julehilsen fra WWF-Norge til. Det lukter ikke godt, men kortet gir mottakerne en mulighet til å ta og føle på hva tjæresand egentlig er. Det håper vi fører til et engasjement som varer mye lenger enn til jul!

Denne asfaltliknende klumpen må gjøres om til bensin for at vi skal kunne kjøre biler i noen år til. For meg er det sjokkerende at man holder på med denne utvinningen, særlig siden utvinningen av dette stoffet bidrar til klimaendringer, ødelegger naturmangfoldet over enorme arealer og forgifter leveområder for mennesker og dyr. Når jeg har vært i Alberta har jeg møtt fortvilte indianere, som ser at hele livsgrunnlaget deres forpestes og folk rundt dem dør av kreft. Det er hjerteskjærende og jeg blir så forbannet over at vi – det norske folk – må stå ansvarlige for denne skitne businessen gjennom Statoil og Pensjonsfondets aktiviteter og investeringer.

Nå har vi akkurat sendt ut 350 julekort rundt omkring i Norges land, til politikere, Statoil, investorer, presse og andre venner.  Pakkingen var illeluktende, tungvint og ganske hyggelig. Det som skulle til for å fordele tjæresanden i små søte overraskelsesgaver, var en kveld med noen gode kolleger, en bøtte tjæresand, 400 små ziplock-poser, plasthansker, julemusikk – og gode luftemuligheter…

Related posts


Comments


 • Enig med deg,men:

  Bøtta -laget av plast?
  Plasthansker.
  Ziplock-poser-laget av plast?
  Flyreise til og fra Canada- Solcelledrevet fly,antar jeg?
  Her var det mye oljebasert støff
  🙂