WWF-bloggen VÅR VERDEN  
© WWF / Troy Fleece

Når naturen kaller – gi meg en SUV!

Share this page
 

Bilreklame -  naturen kaller (2)Skal vi kjøre bil helt inn til den uberørte naturopplevelsen? Ina Toften skriver om reklamebransjen som bruker energien på et utdatert budskap med barske menn med våpen og firehjulstrekk, heller enn å være nyskapende på en bærekraftig måte.

En helt fersk spørreundersøkelse fra Respons analyse viser at halvparten av oss ikke tror at klimaendringene er menneskeskapte. Særlig ikke når snøen laver ned og kuldegradene river i nesen. Det fremkommer også av undersøkelsen at menn er langt mer skeptiske enn kvinner til at vi mennesker bidrar til en varmere klode. Denne tendensen ble bekreftet tidligere i år i en undersøkelse WWF gjennomførte i forbindelse med Earth Hour: Kvinner er mest opptatt av miljøkampen, og flest kvinner slukket lyset.

Menn bryr seg mindre
Forestillingen om at klimaendringene skjer uavhengig av menneskelig påvirkning, gjør det enklere for oss å fortsette våre sorgløse liv langt unna de tøffe realiteter folk i andre deler av verden møter: tørke, vannmangel og naturkatastrofer. Nordmenn kan ufortrødent ”shop until we drop” eller ta bilen til nærbutikken, treningen eller for eksempel til jakthytten.

Nordmenn er et naturelskende og individualistisk folk, som setter verdien avfrihet svært høyt. Frihet til å ferdes der vi vil, når vi vil. Og nå er vi ved sakens kjerne; reklamebransjens kobling mellom tilgang til uberørt natur og bilen som det ypperste transportmiddelet til naturopplevelsen. Både Audi og Mitsubishi har i høst frontet dette budskapet i sine kampanjer –  med machomannen som målgruppe.

Naturen kaller Audi og Mitsubishi
I Audis annonsekampanje kobles Quattro7 til en mannlig kirurg iført helhvit operasjonsdrakt og grønn hette. Kirurgen har tilsynelatende tatt seg en kjapp skogstur i SUV’en mellom slagene, for å skyte fugl (om vi skal tolke skråstillingen på skytevåpenet). La oss håpe for pasientens skyld at han skifter drakt før neste operasjon. Og at han ikke har barn som skal vokse opp i hans uøkologiske ”hjul”-avtrykk.

Mitsubishi profilerer sin Outlander-modell blant elg, rovfugl og rev under den besnærende tittelen Når naturen kaller, svarer Mitsubishi Outlander. Mon tro om dette er bilbransjens hyllest til FNs naturmangfoldår 2010?

Reklamebransjen er bakpå
De kreative reklamehodene avslører at de i beskjeden grad har oppsøkt skogens ro. Når ble CO2-spyende SUV’er nærmest som et trekkplaster på skogens villdyr å regne, og hvem har sett ryper og annet fjærkre strømme til ved synet av en kirurg med et troll av en bil i ryggen? Det forunderlige i dette reklamescenarioet er motsigelsen mellom den uberørte naturen og det å oppleve den fra et bilsete. Hvis alt er tilgjengelig for hvem som helst, når som helst – hva er da uberørt til slutt?

Mest forunderlig er det at reklamebransjens menn befester utdaterte holdninger som er anti-fremtidsrettet, fremfor å bruke sin kreative kraft til å være nyskapende på en bærekraftig måte. For målgruppen er sannsynligvis de samme menn som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Men om de ikke tror på det, så håper jeg at de tror på en fremtid fylt med fantastiske naturopplevelser – for sine barn.

Naturen kaller, dere. God tur!

Ina Toften, kommunikasjonsrådgiver i WWF

Related posts


Comments


Comments are closed.